April 16, 2018 in Uncategorized

Znate li zašto su parabeni toliko štetni?

U posljednje vrijeme svi pričaju u štetnosti parabena i dugotrajnoj izloženosti njima. Zašto su štetni i zbog čega ih sve više ljudi izbjegava, a sve manje farmaceutskih industrija koristi?

Kada govorimo o parabenima i njihovoj prvobitnoj upotrebi, oni spadaju u kategoriju sredstva za konzerviranje, a njihov je zadatak da spriječe kvarenje i razvoj mikroorganizama, bakterija, gljivica i plesni.

senza_parabeni

Međutim, oni se uredno i donedavno – prečesto, koriste u dekorativnoj kozmetici (ruževima, puderima, sjenilima, rumenilima, maskarama, ) i u preparativnoj kozmetici  (kremama za lice i tijelo, proizvodima za samotamnjenje, pastama za zube i dječjim kremama) te mnogim drugim.

Toliko smo svakodnevno izloženi parabenima, da to retko i primjećujemo. Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je kako žena na sebe dnevno nanese 515 kemikalija sadržanih u dezodoransima, kremama i ruževima za usne, a paraben se nalazi u 90 posto proizvoda koje svakodnevno koristimo.

Razlozi zbog kojih stručnjaci upozoravaju na opasnosti njihove upotrebe leže u činjenici da se ne razgrađuju u ljudskom organizmu, već se talože oko kostiju, srca i u grudima pa tako nastaju razne vrste karcinoma.

Najjednostavnije rečeno, npr. nanošenjem dezodoransa koji u sebi sadrži paraben, tijelo može upiti 20 do 60 posto upotrebljenih parabena koji će putem kože ući u organizam i aktivirati stanice raka.

Više u Gloriji
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree