April 16, 2018 in Uncategorized

10 rasa pasa koje su pogodne za vlasnike sa alergijom na dlaku

Mnogi ljudi koji bi voleli da imaju psa za ljubimca preosetljivi su na alegrene koji se nalaze u psećoj dlaci, pljuvački i mokraći. Zbog bojazni od neželjenih, burnih alergijskih reakcija izbegavaju bilo kakav kontakt sa životinjama. Srećom postoje rase pasa koje se vrlo malo ili ni malo linjaju i poznati su kao hipo-alergeni psi. Predstavljamo vam top 10 pasa koji su pogodni za vlasnike podložne alergijama.

JOKŠIRSKI TERIJER Mali pas, velikog karaktera. Jokširski terijer iako ima dugu, raskošnu dlaku luksuznog izgleda, vrlo malo se linja. Njihova duga dlaka zahteva redovno četkanje i pranje kako se ne bi umrsila. Vrlo su društveni i razigrani, a s druge strane oprezni i teritorijalni. Vlasnici ove rase pored toga što neće imati problema sa dlakama po stanu, mogu se osloniti na malog čuvara koji glasno laje i na najmanju znak opasnosti ili prisustvo uljeza. Život u stanu im odgovara jer ne zahtevaju puno prostora, ali su svakodnevne šetnje neophodne kako bi mali pas istrošio bogatu energiju koju poseduje.

JAZAVIČAR Ovaj neustrašivi lovac je vrlo prepoznatiljiv. Sa svojim velikim ušima, dugim telom koje podeća na “kobasicu”, kratkim nogama i toplim, inteligentnim očima definitivno je svima simpatičan. Oni dolaze u tri različita tipa – kratkodlaki, oštrodlaki i dugodlaki. Jazavičar duge dlake zahteva svakodnevno četkanje i pomalo se linja, pa se alergičnim vlasnicima ipak preporučuju prva dva tipa. Dobri su psi čuvari, nepoverljivi prema strancima, ali slabo tolerišu malu decu pa nisu baš za svaku porodicu.

PUDLA Svi tipovi pudlica su idealne za vlasnike koji pate od alergije, jer se skoro uopšte ne linjaju. Karakteriše ih sjajna, gusta kovrdžava dlaka koja retko otpada. Ipak to ne znači da je dlaka jednostavna za održavanje. Neophodno je redovno četkanje jer se dlaka lako zamrsi i pokupi prljavštinu. Veliki broj vlasnika pudli, problem održavanja krzna rešava šišanjem. Kratka frizura, sa dužim delovima na šapama i oko vrata izgleda vrlo atraktivno. Ova rasa je vrlo društvena i tolerantna pa se preporučuje porodicama sa malom decom. Stalno su na oprezu i laju čim osete opasnost kao pravi čuvari.

ŠI-CU Iako ova rasa ima dugu svinkastu dlaku, ona uopšte ne otpada. Krzno se sastoji od dlake i poddlake pa je redovno, svakodnevno četkanje neophodno kako se dlaka ne bi umrsila i ućebala. Vlasnici koji nemaju vremena i strpljenja za redovno kupanje psa i negu odlučuju se za kratku frizuru. Za profesionalno šišanje treba izdvojiti dosta novca, svakog meseca jer dlaka dosta brzo raste. Ši-cu je dosta energičan, razigran i nežan, ali mogu ispoljiti ljubomoru na bebe i malu decu. Mogu razviti “sindrom malog psa” što dovodi do gazdovanja po kući. Ovakvo ponašanje treba sankcionisati.

Više na sajtu Njuška
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree