April 16, 2018 in Uncategorized

Fruškogorski planinarski maraton

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trideset i sedmi po redu, Fruškogorski planinarski maraton održaće se u subotu i nedelju 26. i 27. Aprila 2014. godine, na Fruškoj Gori, u organizaciji Planinarskog sportskog društva Železničar iz Novog Sada.

Fruškogorski planinarski maraton predstavlja manifestaciju koja se tradicionalno održava jednom godišnje od 1978. godine, pod geslom “Nije važno pobediti druge, važno je pobediti sebe”, traje dva dana i na njemu svake godine učestvuje više hiljada ljudi. Fruškogorski maraton namenjen je planinarima, maratoncima, planinskim biciklistima, ljubiteljima prirode i zaljubljenicima u Frušku Goru, koji će imati priliku da poboljšaju svoju psihofizičku kondiciju, da pobede sebe, odnosno da dokažu sebi da mogu da se izbore sa psihičkim izazovima i fizičkim naporima, i započnu bitku za zdrav život.

maraton_iz_snova

Ovogodišnji Fruškogorski planinarski maraton održaće se kao i prethodnih godina na planini Fruškoj Gori, a učesnici će moći da se opredele za jednu od više ponuđenih staza koje su trasirane po brdovitom šumskom pojasu Fruške Gore, među kojima su: staza Ultramaraton plus (111,151 Km), Ultramaratona (105,107 km), Veliki južni maratona (90, 267 Km), Veliki zapadni maratona (87,655 Km), Veliki istočni maraton (84, 223 Km), Srednji istočni maraton (61,183 Km), Srednji zapadni maraton (57,666 Km), Srednji južni maraton (49, 775 Km), Mali istočni maraton (35,025 Km) Mali zapadni maraton (32,826 Km), Mali maraton zapad- zapad (32,604 Km), Pripravnički južni (23,617 Km), Pripravnički zapad-zapad (20,884 Km), Pripravnički zapadni (19, 687 Km), Pripravnički istočni maraton (17, 573 Km), Pripravnički mini maraton (10,528 Km), Staza radosti i zadovoljstva (4,373 Km).

Programom Fruškogorskog planinarskog maratona start svih maratona predviđen je u subotu 26. Aprila 2014. godine, u 9 sati na obroncima Fruške gore, na Popovici, ispred doma Planinarsko smučarskog društva “Železničar” (10 km južno od Novog Sada, odnosno 5 km južno od mesta Sremska Kamenica), osim starta Malog maratona Zapad-Zapad koji startuje u 10:30 sati kod manastira Jazak u Jazačkom prnjavoru (kontrolna tačka 12). i Pripravničkog maratona Zapad-Zapad koji je u 13 sati na Letenki, kontrolna tačka 15.

Pravo učešća na Fruškogorskom planinarskom maratonu imaće svi zainteresovani stariji od 18 godina (lica mlađa od 18. godina moraju biti u pratnji starije punoletne osobe), koji se osećaju psiho-fizički spremnim za ovakav vid aktivnosti.

Prijavljivanje zainteresovanih učesnika/ca za učešće na Fruškogorskom planinarskom maratonu obavljaće se na dan održavanja manifestacija, kod starta/cilja, od 08:00 časova pa do neposredno pred start maratona. * Na startu prilikom prijavljivanja dobijaju se knjižice sa imenima koja služi za overavanje na kontrolnim tačkama (KT).

Za najuspešnije učesnike Fruškogorskog planinarskog maratona predviđene su sledeće nagrade: Za savladanih 560 km staze u bilo kojoj fruškogorskoj kombinaciji maratona, koja daje zbir od 560 i više kilometara, dobija se srebrna značka “Lala planinar”; Za savladanih 1.200 km staze u bilo kojoj fruškogorskoj kombinaciji maratona, koja daje zbir od 1200 i više kilometara, dobija se zlatna značka “Lala planinar”; Za savladanih 2.000 km staze u bilo kojoj fruškogorskoj kombinaciji maratona, koja daje zbir od 2.000 i više kilometara, dobija se plaketa; Za savladanih 3.000 km staze u bilo kojoj fruškogorskoj kombinaciji maratona, koja daje zbir od 3.000 i više kilometara, dobija se “Zlatno srce”. Za savladani Ultra plus maraton, Ultra maraton i sve velike maratone, dobija se svaki put i diploma maratona; Za savladanu stazu Radosti i zadovoljstva, svako dete predškolskog uzrasta dobija Spomen list. * U zbir pređenih kilometara ulaze svi kilometri svih maratona, počev od 1978. godine (što se dokazuje overenim kontrolnim ili stalnim knjižicama).

Napomena:
* Maraton je sportsko rekreativna manifestacija, koja nema takmičarski karakter.
* Maraton je otvoren za sve učesnike koji sebe smatraju zdravstveno i psihofizički spremnim za učešće u maratonu, i koji prethodno potpišu prijavu za učešće u maratonu i izjavu prijavljenog učesnika.
* Staze maratona su obeležene, markirane, oznakom koju čini beli krug sa crvenim srcem u sredini, ili crveno belim prugama na mestima nepodesnim za postavljanje kruga. Većina markacija nalazi se na drveću. Na mestima razdvajanja staza maratona postavljena su velika platna, putokazi, sa svim potrebnim obaveštenjima.
* Svaki učesnik u maratonu učestvuje na sopstvenu odgovornost.
* Učesnici maratona prijavljuju svoje učešće na maratonu na mestu starta.
* Na stazi radosti i zadovoljstva mogu učestvovati samo deca predškolskog uzrasta, uz pratnju roditelja ili druge ovlašćene punoletne osobe.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree