April 18, 2018 in Uncategorized

5 načina da budete hrabriji na poslu

Concept of businessman with fear of the boss

Da li ste se ikad na poslu našli u situaciji da radije odigrate na sigurno nego da prigovorite, predložite promenu ili uhvatite priliku koja se pruža a kasnije shvatite da ste pogrešili? Sasvim sigurno, s vremena na vreme, većina od nas bismo želeli da smo bili hrabriji kad je trebalo da kažemo i uradimo ono što smo mislili da treba uraditi na poslu.

Bilo da se radi o teškom razgovoru, pregovorima ili prilici koja ne bi smela da se propusti, hrabrost u kancelariji nije odsustvo straha već sposobnost da ga pobedimo.

Ali kako to da izvedemo kada su usta suva, šake se znoje a srce hoće da iskoči iz grudi?

Na sreću, hrabrost nije nešto sa čime se rodiš ili ne. Naučnici su otkrili da je hrabrost u stvari veština koju možemo da naučimo i uvežbavamo svakog dana.

Kako možete da budete hrabriji?

Evo pet načina da budete hrabriji na poslu:

  • Ponovo promislite rizik – neminovno je da preuveličavamo stvari koje bi mogle da pođu loše a potcenimo svoje sposobnosti. Rezultat je takav da nismo srećni na poslu, i da imamo tendenciju da se držimo već ustaljenih navika umesto da preuzmemo rizik. Realnost je da cenu naše neaktivnosti često negiramo. Dakle, osim toga koliki je rizik naše akcije isplati se dobro promisliti i rizik toga da se ne uradi nešto hrabro.
  • Budite svesni svoje svrhe – lakše je biti hrabar kada prihvatite širu sliku vašeg rada i života. Zapitajte se: „Zbog čega ja dolazim na posao svakog dana?“ Šta vas inspiriše? Koji su rizici koje ste voljni da prihvatite da biste ispunili svoju svrhu u ovom svetu?
  • Ne dajte da tuđe mišljenje ima preveliku snagu – realnost je da smo društvena bića kojima znači da su voljeni i ne volimo da drugi kritikuju, ne odobravaju ili odbacuju ono što radimo. Međutim, kad dopustimo da tuđa mišljenja diktiraju naše rečenice mi suštinski odbacujemo moć koju imamo. Kada se to desi, vreme je da povratite svoju moć i budete svoji.
  • Smirite svog unutrašnjeg kritičara – taj glas koji vam šapuće da „niste dovoljno dobri“, da ćete „napraviti budalu od sebe“, je samo strah koji pokušava da vas spase od emotivnog bola. Čujte brige koje vam taj unutrašnji glas govori i odgovorite mu da ćete bez obzira na njega pokušati nešto da uradite. I ako ne uspete u svom naumu, bar ćete znati da ste pokušali i da strah ne upravlja vašim životom.
  • Prihvatite neuspeh kao deo puta ka uspehu – umesto što personalizujete neuspeh tako što ga povezujete sa time da ste glupi, nedovoljno dobri ili sa time da vas niko ne voli, pokušajte da ga sagledate kao deo puta ka postizanju uspeha. Pomislite: „Pokušao sam nešto. Rezultat nije onakav kakav sam očekivao. Šta mogu da naučim? Šta da uradim sledeće?“ Svaki zaista uspešni preduzetnik će vam reći da je doživeo neuspeh mnogo puta.

Izvor: Michelle McQuaid
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree