April 17, 2018 in Uncategorized

6 razloga da radite u bašti sa decom

Ako imate dvorište, iskoristite ga i napravite malu baštu koju ćete obrađivati sa vašom decom. Šta god radili u bašti, sam čin brige o biljkama je sjajan za formiranje deteta. Evo nekoliko razloga zašto je dobra ideja provesti vreme u bašti sa decom.

  1. Bašta vas podstiče da provedete vreme zajedno napolju

Bašta ne zahteva puno rada, ali je stalna briga neophodna – obično nekoliko minuta svakog dana da se oplevi korov i zalije, što je sjajno za manju decu čije je interesovanje inače kratkotrajno. Većina dece će poskočiti od sreće kad im kažete da čeprkaju po zemlji, čupkaju travke, sade lukovice i zalivaju biljke.

  1. Sadite povrće koje vaše dete voli da jede

Izbirljiva deca će radije jesti povrće koje su ubrala sama. Biće zainteresovana za proces razvoja biljke i želeće da isprobaju plodove svog rada. Dopustite im da sami izaberu šta će odgajati u bašti.

  1. Uzgoj biljaka daje deci značaj i odgovornost

Deca se dobro snalaze sa zadatom odgovornošću (iako je ne prihvataju lako) i osetiće se prilično ispunjenim kad oberu povrće koje su sami uzgajali (za razliku od sređivanja sobe).

  1. Bašta je učionica na otvorenom

Naučite decu imenima biljaka, insekata, ptica, životinja, zemljišta… svega što će svakog dana viđati dok rade u bašti. Klinci obožavaju da uče o prirodi i da memorišu činjenice, pa je bašta idealno mesto za učenje biologije.

  1. Razvijte zdrav način razmišljanja

Baštovanstvo je stimulativno za ljudsku psihu, pa se čak i u bolnicama, sigurnim kućama, institucijama za mentalno zdravlje, zatvorima… koriste programi hortikulturalne terapije. Baštovanstvo čini ljude i zemlju srećnim. Ono uči decu da postanu svesni godišnjih doba i šta se može odgajati u okruženju u određeno doba godine, umesto da kupuju uvezeno voće i povrće i misle kako je to sve lako dostupno.

  1. Baštovanstvo je dobro za planetu

Što više ljudi preuzima odgovornost za makar mali deo svoje ishrane, bolje će biti za sve. Uzgajanje hrane uči decu kako bi trebalo da izgleda održiva poljoprivreda. Probajte da odgajite stare ili neobične sorte. Takođe, kućno uzgajanje biljaka je u svojoj suštini organska poljoprivreda.

Izvor: Treehugger
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree