April 17, 2018 in Uncategorized

Urbani vrtovi uskoro u GUP-u Varaždina

Varaždin bi mogao da postane prvi grad na Balkanu čiji gradski urbanistički plan (GUP) predviđa mesta za “urbane vrtove”, najavili su Goran Hanžek i Igor Ježek iz udruženja Gredica koje je osnovalo varaždinske „Čudesne vrtove” prilikom nedavne posete Beogradu.

Nije slučajnost, ni preterivanje to što su varaždinski vrtovi nazvani „čudesnim“: Sve je počelo bez prevelikih očekivanja. Sve što je grupa prijatelja želela, po Goranovim rečima je da ima mesto za zemljanu peć gde bi pekli hleb i pice i družili se, gajući povrće. Gradska vlast kojoj su se obratili, već na prvom sastanku dodelila im je 7.000 kvadrata ograđenog zemljišta na mestu gde je nekada bila stočna pijaca. Grad je još obezbedio prvo oranje zemljišta i donirao pumpu za vodu. I tu zapravo počinje vrtoglavi uspeh četvoro entuzijasta.

Vrlo brzo, broj baštovana je porastao na pedeset, da bi danas bilo njih stotinu i četiri. Svako od njih ima po 50 kvadrata na kojima gaji povrće i voće. „Čudesni vrtovi“ nemaju sponzora, ali kako kaže Goran, imaju donatore. Firme kojima se dopao projekat, do sada su donirale 15.000 evra vrednim baštovanima u alatu, robi i novcu. Od novca, napravili su 10 alatnica, nabavili dodatne pumpe za vodu i drugu potrebnu opremu. Iako im je sve obezbeđeno za rad, baštovani plaćaju simboličnu članarinu od 20 evra godišnje.

Osnivanjem urbanog vrta, u Varaždinu stvorena je vrtlarska scena: „To je jedna od promena koja se desila u gradu. Kroz redovna predavanja i radionice o organskom baštovanstvu i razmene semena koje se sada već tradicionalno održavaju dva puta godišnje, Varaždinci se sve više upoznaju sa tlom na kojem žive, sa hranom koju jedu i sa ljudima sa kojima žive. „Na taj način, „Čudesni vrtovi“ doprinose zajednici u kojoj su potekli.“, kaže Hanžek. Varaždinske „Čudesne vrtove“ nagradila je fondacija „Unruhe Privatstiftung“ plaketom „SozialMarie“ za približavanje inovativne društvene ideje široj javnosti. U konkurenciji 308 prijavljenih projekata iz šest zemalja (Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska, Hrvatska, Slovenija, Nemačka), varaždinski vrtovi osvojili su treće mesto.

S druge strane Drine, Baštalište nema nikakvu podršku. „Beogradski baštovani trenutno obrađuju svoje parcele na privatnom zemljištu, a alat, seme i sve što im je potrebno kupuju sami. Iako se nekim beogradskim opštinama dopala inicijativa budući da bi se mnogim zapuštenim površinama najzad našla svrha, ispostavilo se da opštine nemaju ingerenciju da delegiraju zemljište na upravljanje.“, objasnila je Milenkovićeva ispred Baštališta.

I upravo pitanje zemljišta je ono što na neki način povezuje „Čudesne vrtove“ i Baštalište, a staje u jednu reč – neizvesnost. Ugovor koji su „Čudesni vrtovi“ potpisali sa gradskom vladom kaže da građevinsko zemljište koje im je dodeljeno može u svakom trenutku biti preusmereno za neku drugu svrhu. To znači da su „Čudesni vrtovi“ samo privremeno na trenutnoj lokaciji. Zbog toga, varaždinski baštovani intenzivno sarađuju sa gradskim arhitektom i vide nadu u novom gradskom urbanističkom planu. Cilj im je da GUP prepozna lokaciju „Čudesnih vrtova“ i drugih pogodnih lokacija za baštovanstvo kao zelene površine bilo kojeg ranga, ako ne i da po prvi put obuhvati pojam „urbani vrtovi“.

Bila bi to velika pobeda „Čudesnih vrtova“ ne samo za njihove baštovane već i za baštovane širom Balkana koji bi konačno mogli da se pozovu na jedan primer dobre prakse u okruženju u razgovorima sa svojim gradonačelnicima. Bila bi to pobeda nad neizvesnošću i otvaranje jasne vizije za baštenske zajednice i planiranja gradova u budućnosti.

Beogradski baštovani i varaždinski vrtlari pozvali su u tom smislu građane da preurede zelene površine ispred svojih zgrada i/ili zaposednu zapuštene površine i tako aktivno učestvuju i unaprede život svoje zajednice. Istovremeno, podrška zajednice jako je važna, a „Čudesni vrtovi” iz komšiluka jasno pokazuju snagu zajednice. To je poziv za sve pojedince i aktiviste da istupe i pokažu svoj stav i mišljenje. Bez inicijatora, onih koji su istinski željni promena i koji sistemski rade na tome da nešto promene na bolje za sebe i svoje bližnje, nema promena, zaključili su učesnici otvorenog razgovora sa osnivačima varaždinskih „Čudesnih vrtova” pretposlednjeg dana jula u Mikser House.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree