April 18, 2018 in Uncategorized

9 TOKSIČNIH NAMIRNICA KOJE IMATE U KUHINJI

Čak i najobičnije voćke, za koje mislite da su isključivo dobre za vas, skrivaju toksine koji bi vam mogli naštetiti. Kako biste izbegli nepotreban odlazak na hitnu, svakako se informišite u nastavku.

Narcis

Britanski lanci samoposluživanja nedavno su dobili obaveštenje da moraju strogo odvojiti narcis od povrća jer ih ljudi zamjenjuju s lukom i kineskim biljem, što je vrlo opasno s obzirom na to da narcis ima toksin koji može izazvati ozbiljno povraćanje.

Muškatni oraščić

Iako ovaj začin nema nikakve nuspojave u malim količinama, postaje problematičan kada se konzumira u povećanim dozama. Toksin kojeg sadrži može uzrokovati halucinacije, povraćanje, vrtoglavicu, znojenje i glavobolju, a može trajati danima.

Jabuke

Jeste li znali da jabuke imaju toksične koštice koje mogu uzrokovati povraćanje, vrtoglavicu pa čak i otkazivanje bubrega i komu ako se konzumiraju u velikim količinama? Naravno, pokoja koštica koju progutate neće vam naštetiti, no s košticama jabuka, šljiva, breskva, trešnji, kruški i kajsija nikako se nije za igrati.

Krompiri

Zeleni sloj ispod kožice krumpira ukazuje na povećanu koncentraciju solanina, koji može uzrokovati smetnje probavnog sistema, halucinacije, paralizu pa čak i smrt. Prženje krompira ga uništava, ali ne i kuvanje.

Kvinoja

Iako stoji da je kvinoja vrlo zdrava i hranjiva namirnica, može vam naštetiti ako je dobro ne operete jer je površinski sloj toksičan i može uzrokovati probavne smetnje i bol u trbuhu.

Rabarbara

Iako se stabljika koristi u mnogim receptima, važno je kloniti se listova jer sadrže toksin koji već i nakon par zalogaja može uzrokovati grčeve, probleme s disanjem, a u većim količinama i otkazivane bubrega, komu te u retkim slučajevima i smrt.

Divlji bademi

Verovali ili ne, divlji bademi sadrže cijanid, zbog čega imaju loš ukus, a mogu biti i smrtonosni. Zbog toga je u nekim zemljama zabranjena njihova prodaja, a ako slučajno naiđete na njih, vreme je da ih prestanete jesti ako uzrokuju grčeve i vrtoglavicu jer bi konzumiranje u većim količinama moglo dovesti do trovanja i smrti.

Pasulj

Grah se nikada ne bi smio jesti sirov jer sadrži toksin od kojeg možete dobiti probavne smetnje, u najblažem slučaju, a trovanje hranom u najgorem. Važno ih je dobro prokuhati jer na povišenim temperaturama, a prije nego je kuhan, grah postaje još više toksičan.

Izvor: Narodna medicina
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree