April 18, 2018 in Uncategorized

Dijeta ili vežbanje

Svi znamo da su dijeta (pravilna ishrana) i vežbanje dve ključne komponente za zdrav život. Pogledajmo koja od ove dve STRATEGIJE najbolje utiče na različite zdravstvene benefite.

GUBITAK TEŽINE

Koji metod, dijeta ili vežbanje, dovodi do najveće promene na vagi?

Tačan odgovor je dijeta. Tipično, smanjeni broj unešenih kalorija kroz promene u našoj ishrani efikasnije će se pokazati u smanjenju telesne težine nego kod vežbanja. Uvek je mnogo lakše da se ne unese 1000 kalorija nego da se sagori 1000 kalorija. Na primer, jedno parče torte može biti 1000 kalorija, što bi moglo da biti jednako broju potrošenih kalorija na jednom Les Mills™ kardio času i jednom BODY PUMP™ času. Međutim, to ne znači da fizička aktivnost nije važna za kontrolu telesne težine – jednom kada dostignete idealnu kilažu, vežbanje je vrlo bitno za dugoročno održavanje.

ENERGETSKI NIVO

Da li je dijeta ili vežbanje bolji način da dobijete više energije tokom dana?

Definitivno vežbanje! Vežbanje isporučuje kiseonik i hranljive materije do tkiva i na taj način pomaže da vaš kardiovaskularni sistem radi efikasnije. Kada vaše srce i pluća rade efikasnije, imate više energije tokom dana. Vežba je takođe odgovor za kratke rafale energije i to izaziva mozak da oslobodi okrepljujuće neurotransmitere dopamina i noradrenalina. Preko 70 naučnih studija su pokazale da ljudi koji vežbaju su produktivniji na svim poljima zbog povećanog energetskog nivoa.

BOLEST SRCA

Da li je dijeta ili vežbanje važnije u sprečavanju bolesti srca?

Odgovor je OBA. Obe komponente igraju veliku ulogu u sprečavanju bolesti srca. Vežbanje je važno da bi nivo šećera u krvi bio stabilan, jer naši mišići koriste glukozu. Vežbanje takođe može pomoći pri snižavanju holesterola i krvnog pritiska. Isto tako, dijeta može da utiče na ove varijable. Dijeta, koja sadrži nizak procenat masti i bogata je vlaknima, može sprečiti visok holesterol, a ograničavanjem soli ili natrijuma, može znatno sniziti krvni pritisak. Stoga, postizanje optimalnog zdravlja kroz vežbe i ishrane je najjača odbrana od bolesti srca.

DEPRESIJA

Šta utiče na depresiju i anksioznost najviše – dijeta ili vežbanje?

Definitivno vežbanje. Kada upražnjavamo fizičke aktivnosti, naša tela oslobađaju endorfin – hormon koji pokreće pozitivna osećanja, koji znatno smanjuje depresiju. Prema studiji sa Univerziteta u Vermontu u SAD, trening u trajanju od samo 20 minuta (ako se dobro preznojite) može biti dovoljno da se oraspoložite za narednih 12 sati! To takođe može biti efikasno kao lek za lečenje depresije kod nekih ljudi. Vežbanje može dovesti do promena u mozgu koje jačaju vašu odlučnost u borbi protiv stresa. Zdrav i uravnotežen način života zahteva kombinaciju pravilne ishrane i vežbanja.

ZAPAMTITE, VEŽBANJE donosi mnogo više koristi od običnog gubitka telesne težine.

Izvor: EthnoGym
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree