April 18, 2018 in Uncategorized

MUČNINA TOKOM VOŽNJE: Ovo je najbolji lek!

Ima dosta ljudi koji slabo podnose putovanja, pošto im se javljaju razni simptomi kao što su mučnina, vrtoglavica, glavobolja i slično. Evo nekoliko saveta kako da se na prirodan način ublaže mučnina tokom vožnje.

Svi ovi simptomi potiču od nečeg što se u medicini naziva kinetoza, ili bolest kretanja (ponekad i morska bolest). To je zapravo sasvim prirodna reakcija našeg organizma na pokret.

Javlja se kada više čulnih sistema tela različito doživljavaju pokret. Na primer, kada se nalazimo u kabini broda, aviona ili automobila, osećaj ravnoteže šalje poruku nervnom sistemu da se krećemo, dok čulo vida šalje poruku da mirno sedimo. Tako nastaje konflikt, koji može da izazove neprijatne simptome, u koje spadaju vrtoglavica, slabost, hladan znoj, bljedilo, glavobolja, mučnina i povraćanje. Kinetoza se najčešće pojavljuje u vožnji autom, avionom, na vrteški ili na brodu.

Najbolje prirodno sredstvo protiv bolesti kretanja

Istraživanja su utvrdila da đumbir zaista pomaže protiv pomenutih simptoma, i to bolje od nekih modernih lekova koji se koriste protiv mučnine na putovanju, morske bolesti, jutarnje mučnine i obične mučnine.

Velika prednost đumbira je što ne izaziva nuspojave. Zato je đumbir dobra alternativa modernim lekovima koji mogu da izazovu neprijatne posledice. Kako ga koristiti? Čaj od đumbira, ili keks od đumbira dovoljni su za sprečavanje mučnine. Za putovanje je posebno pogodan instant čaj od đumbira. Đumbir možete da konzumirate i svež. Kupite na pijaci komad svežeg đumbira, pa kad vam zatreba odsecite komadić, oljuštite ga od kore i izgrickajte (obratite pažnju da je u svježem obliku đumbir prilično ljut).

Biljni čajevi protiv mučnine

Iskustvo pokazuje da su najbolji čajevi protiv mučnine čaj od nane, kamilice, lavande i žalfije. Ukoliko ste već povraćali, onda vam sledeći čajevi mogu pomoći da smirite stomak i oporavite se: čaj od kamilice, pelina i matičnjaka. Od voća, pomoći će šljiva i trnjina.

Još nekoliko saveta

Pred put, izbjegavajte masnu i začinjenu hranu kao i obilne obroke. Ali, nemojte ni da gladujete. Stručnjaci kažu da gladovanje destabilizuje električne signale u želucu što vas čini podložnijim mučnini i povraćanju. Zato će vam lagani obrok prijje putovanja pomoći da izbegnete mučninu i lakše podnesete vožnju. Usput, možete da grickate krekere jer ova lako svarljiva grickalica pomaže protiv mučnine. Tokom putovanja protiv mučnine mogu pomoći i pepermint bombone ili pastile. Da biste smirili želudac, pijte dosta tečnosti. Posebno dobro deluje topla i slana bistra supa. Dobra je za želudac, a so je naročito korisna za obnavljanje elektrolita posle povraćanja. Nemojte konzumirati limunadu ili oranžadu, jer limunska kiselina i voćna kiselina još više iritiraju želudac.

Izbegavajte gazirana pića, jer nadražuju želudac, a mogu izazvati nadutost, povraćaj kiseline i gorušicu. Kod bolesti kretanja pomaže i akupresura. Neka istraživanja ukazuju da se mučnina može sprečiti pritiskom na određenu tačku na zglobu. Ova tačka za pritisak u akupunkturi se naziva perikarda 6 i pomaže kod sprečavanja mučnine. Nalazi se unutar ručnog zgloba, dva nokta iznad srednje brazde dlana.

Izvor: Narodna medicina
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree