April 18, 2018 in Uncategorized

ZNA LI VAŠE DETE DA GA VOLITE?

olivera

 

Rubrika: Majstorstvo komuniciranja

 

 

 

 

Vaša deca nisu vaša.

Oni su sinovi i kćeri čežnje samog života.

Oni dolaze kroz vas, ali nisu vaši.

Iako su sa vama, ipak vam ne pripadaju.

Vi im možete pružiti ljubav, ali ne i vaše misli,

Jer oni imaju svoje misli…

Možete da težite da ličite na njih, ali ne poželite da ih napravite po svom liku.

Jer život ne ide unazad niti se zadržava u jučerašnjici.

Kalil Džibran, propovednik

Dva najvažnija zadatka svakog roditelja

Onog trena kada se dete rodi, život pred nas stavlja dva velika i odgovorna zadatka: da mu pružimo ljubav i osposobimo ga za život. Nažalost, putevi njihovog sprovođenja puni su klopki i zabluda. Danas ćemo pričati o dvema najčešćim zabludama vezanim za pružanje ljubavi.

“Valjda se to podrazumeva!”

Jedna od najčešćih zabluda je da se roditeljska ljubav podrazumeva i da nema šta tu da se dokazuje i pokazuje. Neki su toliko zarobljeni ovim uverenjem da čak i kad ih dete pita “Mama/tata, da li me voliš?”, oni, umesto da potvrde, kao iz topa odgovaraju: “Valjda se to podrazumeva!” E, vidite… Ne podrazumeva se!

Da li se vam se nekada desilo da od nekoga dobijete bezbroj dokaza ljubavi a onda jednom, u samo jednoj situaciji, taj dokaz izostane? Da li ste tada rekli “Pa dobro, to se podrazumeva, ili su počele da vas preplavljuju sumnje? Izgleda da nam dokaza ljubavi nikada nije dovoljno, štaviše, kada jednom izostanu, mi stavljamo znak pitanja na sve one prethodne. Zašto onda mislite da su vaša deca drugačija?

Na tako osetljivom terenu kao što su ljudska osećanja ništa ne sme da se podrazumeva, pogotovo ne ljubav, čak i kada se se dete ponaša kao da mu do nje uopšte nije stalo. Stoga, ne budite škrti u pokazivanju ljubavi. Današnja deca su iznutra daleko mekša i nesigurnija nego što to izgleda spolja. To što farbaju kosu u zeleno a nokte u crno i trude se da deluju nezainteresovano za svet oko sebe ne znači da im ne treba naša ljubav.

Različiti jezici

Druga, nešto suptilnija klopka u koju kao roditelji često upadamo je uverenost da mi znamo na koji način naša deca žele da im pokažemo ljubav. I onda stalno nešto za njih činimo, ali se nikada ne setimo da im kažemo da ih volimo. Ili ih zasipamo poklonima, a ne shvatamo da bi njima mnogo više značilo jedno zajedničko popodne na Adi. Najveća posledica različitih jezika ljubavi je ta što mi možemo našim jezikom pokazivati ljubav do mile volje, a da se naše dete i dalje oseća nevoljenim, jer je njegov jezik ljubavi drugačiji od našeg.

Gde je rešenje?

Nakon pokretanja ovako ozbiljne teme ne možemo a da se ne upitamo – gde je rešenje? Šta reći i učiniti da bi naše dete znalo da je voljeno? Po ko zna koji put odgovor se krije u dobroj komunikaciji, a pre svega, u činjenici da je ona dvosmeran proces. Stoga, pre svega, razgovarajte sa svojom decom! Saznajte njihove potrebe, želje, saznajte šta za njih znači ljubav i na koji način žele da im se ona pokaže. A potom im je nesebično pružite, jer decu nikad ne razmazi previše ljubavi već premalo discipline. Ali o tome naredni put.

U subotu, 6.06.2015. u Školi ličnog razvoja Olivere Ptice održaće se MINI – RADIONICA na temu “MUDRO RODITELJSTVO.” Više informacija na www.oliveraptica.rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree