April 16, 2018 in Uncategorized

Dva parka predala nominaciju za Evropski sertifikat

Vrbe na obali dunavskog rukavca kod usca Drave u rezervatu prirode Gornje podunavlje u podrucju Bestrement. U okviru projekta „Obnova vlaznih stanista na podrucju Mure, Drave i Dunava“, WWF (Svetski fond za prirodu) organizovao je posetu novinara ovom rezervatu prirode, jednom od poslednjih preostalih recnih plavnih podrucja u Srbiji koje je uslo u ekoloski program za obnovu vlaznih podrucja uz Dunav. Gornje Podunavlje, na severozapadu Vojvodine, predstavlja jednu od najocuvanijih ritsko-mocvarnih celina na toku Dunava kroz Srbiju. (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Nacionalni park Fruška gora i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje prvi su parkovi u Srbiji koji su predali nominaciju za Evropski sertifikat za održivi turizam, saopštili su danas iz Svetskog fonda za zaštitu prirode (WWF).

Tokom ove godine, Europark Federacija poslaće revizore koji će proveriti nominacije ova dva parka i stanje na terenu.

WWF-Svetski fond za zaštitu prirodu je u okviru projekta “Parkovi Dinarskog luka” učlanio 16 parkova u regionu u Europark Federaciju, te su time parkovi podstaknuti da se nominuju za sertifikat za održivi turizam.

“Jedan od najznačajnijih koraka kod nominovanja parka za sertifikat održivog turizma je osnivanje foruma koji uključuje sve zainteresovane strane. Ovo je prvi put da su se zaposleni u parkovima okupili sa zainteresovanim stranama i razgovarali o važnostima razvoja turizma u parku”, istakla je direktor WWF programa u Srbiji Duška Dimović.

Ona je rekla da je izradjena zajednička strategija održivog turizma koja je prilagodjena ciljevima zaštite prirode unutar parka, a da su ove nominacije potvrda kvaliteta srpskih parkova.

Stručni voditelj u Nacionalnom parku Fruška Gora Goran Mitić izjavio je da bi dobijanje sertifikata koristilo da se turizam razvija na održiv način.

“Posebna prednost sertifikata za JP Nacionalni park Fruška Gora predstavlja mogućnost harmonizacije sa parkovima u EU i omogućava prepoznatljivost po evropskim standardima. Učešće u sertifikatu omogućiće nam i diverzifikaciju prihoda pri čemu očekujemo povećanje prihoda od turističkih usluga”, kazao je Mitić.

Uz dva srpska parka, nominaciju za Evropski certifikat za održivi turizam predali su parkovi prirode Lonjsko polje i Medvednica iz Hrvatske i Nacionalni park Una iz Bosne i Hercegovine.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree