April 18, 2018 in Uncategorized

Genijalne košnice iz kojih se izvlači med na slavinu

Australijski dvojac – otac Stuart i sin Cedar Anderson su zadnjih deset godina svog života pokušavali pronaći način na koji će pčelarstvo postati dostupno svima, s kojim će ljudi moći uživati u takozvanom „sirovom medu“ bez ometanja malenih pčela. Njima je na umu bila pomisao kako treba osmisliti košnicu iz koje bi se vadio med bez da se ona otvara. Tipične košnice se moraju rastvoriti, pčele se dime kako bi se smirile, med se struže i vrca s okvira, iz njega se vadi med, nakon toga se očišćeni okviri vraćaju u košnicu i ona se zatvara. Taj proces je stresan za pčelare i pčele podjednako.

Andersonovi su do sada imali brojne ideje no ni jedna ih nije u potpunosti zadovoljavala, jer nikako nije zadovoljavala pretpostavku kako s najboljom košnicom moraju biti zadovoljni i pčelari i pčele.

No pre nepunih mesec dana su shvatili kako je najbolje rješenje u kompletnom redizajniranju saća koje bi trebalo biti pokretno kako bi se med bez imalo smetnje mogao izvaditi iz košnice, na kraju su su dodali malene plastične ventile na koje se lako dodaju čiste plastične cijevi uz pomoć kojih med na slavinu istječe iz zatvorene košnice. Za to vrijeme pčele ostaju u košnici, te bez smetnje nastavljaju raditi svoje svakodnevne „poslove.“

Nakon izvlačenja meda, saće se uz pomoć jednog pokreta ključa, vraća na svoje mjesto, te pčele ponovno mogu početi puniti košnicu s medom.

Ova ideja je nevjerovatna i po tome što dozvoljava pčelarima čisto izvlačenje meda te im omogućava nadgledanje zajednice i uzimanje meda po okvirima, što znači da se svaka vrsta meda može izdvojiti bez doticaja s vrstama meda napravljenih u drugim okvirima koji u sebi imaju propolis i ukus od drugih cvjetnih nektara.

Takozvana Flow Hive bi trebala zaživjeti nakon skupljanja dovoljno novca za masovnu proizvodnju kako bi cijena bila pristupačna, a materijali vrhunski, te kako bi košnice mogle potrajati decenijama bez ikakvih popravki.

Andersonovi su ovako objasnili svoj proizvod na zajedničkoj stranici:

„Okviri u sebi imaju nedovršeno saće, kada ono stoji u modusu za prikupljanje meda, tada pčele spoje saće svojim voskom kako bi počele puniti saće medom. Kada se saće napuni medom, okrene se posebno spremljen ključ koji pokrene mehanizam s kojim se saće odvaja dozvoljavajući da se med uz pomoć gravitacija slije na dno okvira gdje je postavljen posebno pripremljen ventil na koji se dodaje sterilna cijev, ispod cijevi dodate čistu teglicu i čekate da se u nju slije sirovi i potpuno čisti med. Nakon što med isteče, izvadite cijev, zatvorite ventil, vratite saće u početan položaj i pustite pčele da ponovno zatvore pukotine saća sa svojim voskom. Nakon toga pčele ponovno počinju s punjenjem meda.”

Autor: Ljubica Šaran – Matrixworldhr
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree