April 18, 2018 in Uncategorized

7 trikova za bolje pamćenje

Gubitak memorije je normalan pratilac starenja. Nekada je vladalo mišljenje da malo može da se uradi na poboljšanju memorije kad taj proces krene.

Međutim, naučnici sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku su otkrili da se novi putevi između neurona kreiraju čitavog života.

Probajte ovih 7 trikova za bolje pamćenje:

  1. Igrajte se. Ukrštenice, sudoku i druge igre dokazano jačaju naše mentalne funkcije i memoriju jer stimulišu razvoj novih neuronskih veza. Za najbolje rezultate igrajte se svakodnevno po nekoliko minuta.
  2. Dodajte ritam. Koristite reči koje se rimuju ili pretvorite informaciju koju želite da zapamtite u pesmu. Tih podataka ćete se lakše setiti jer koristite više od jednog čula da ih šifrirate u memoriju.
  3. Vežbajte drevnu veštinu Loci. Rimljani i Grci drevnog sveta su je koristili kao pomoć u memorisanju. Loci su nama poznate lokacije, poput našeg doma ili puta kojim često idemo. Samo povežite predmete koje morate da zapamtite sa poznatim objektima u vašoj kući ili na putu i lakše ćete ih se setiti.
  4. Razbijte veće informacije u delove. Ako je potrebno da zapamtite dugačak pasus ili veliki broj, pokušajte da podelite informaciju u manje delove i memorišite deo po deo.
  5. Naučite nešto novo. Naša memorija je nalik na mišić: što je više vežbamo, sve je bolja. Učenje nove veštine ili hobija koji zahteva koncentraciju, kao što je strani jezik, može poboljšati vašu memoriju.
  6. Spavajte. Istraživanja pokazuju da se sposobnost pamćenja i prisećanja dosta pokvari ukoliko smo umorni i pod velikim stresom. Odmarajte se i opustite pre nego što treba da zapamtite važnu informaciju.
  7. Budite svesni onoga što radite. Ako stalno zaboravljate gde ste ostavili pojedine predmete, možda ste rastrojeni. Lakše ćete da pamtite ukoliko ste fokusirani na svoje akcije. Kad negde ostavljate ključeve ili isključujete ringlu pred put, probajte to da kažete naglas: „Isključio sam ringlu“ i posle se nećete pitati na pola puta da li ste to uradili ili ne.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree