April 18, 2018 in Uncategorized

Slanim testom do zanimljivih ukrasa!

kreativna_trubaDragi naši,

Piše vam Kandela, i u novom postu imaćete prilike da pročitate o jednom interesantnom kreativnom poduhvatu. Naime, u pauzi od dekupaža, oprobala sam se malo i u „kuhinji“, tačnije izradi slanog testa, od kojeg možete da pravite razne figurice, koje mogu da imaju primenu u vašem svakodnevnom životu 🙂

Zajedno sa drugaricom Katarinom (bez koje ne znam kako bih živela, a kamoli napravila ove drangulije:)), uspele smo da napravimo slano testo, koje nam je dalje poslužilo za ukrase, a meni uglavnom za nakit.

Za ovaj poduhvat biće vam potrebno:

  • So
  • Brašno
  • Lepak za tapete
  • Razni oblici kojima ćete da oblikujete testo kada ga umesite

Uzmete prvo posudu u koju ćete mešati sve ovo, sipajte jednu šolju mlevene soli, jednu šolju brašna. U drugu činiju sipajte manje od jedne šolje vode, i polako sipajte dve kašičice lepka za tapete (lepak se koristi kako bi smesa bila čvršća), kada voda počne da se zgrušava, onda je polako dodajte u onu prvu činiju gde se sipali so i brašno i rukama krenite da mesite.

Kada umesite testo, ostavite ga da odstoji petnaestak, dvadeset minuta.

Nakon toga, služeći se oklagijom, istanjite testo, i to da bude potpuno jednake debljine.

Nakon toga dolazi zabavniji deo – pokupite predmete okruglo, pravougaonog oblika, eksere, štrafove, sve čime biste ukrasili vaše „testo“.

Još jedna napomena, ukoliko planirate da recimo od testa napravite ogrlicu ili neki viseći ukras, pre samog sušenja u rerni obavezno napravite rupicu.

dsc_2803

Testo bi trebalo da se suši tri dana, i nakon toga ga sušite oko sat vremena u rerni na 100 stepeni (možda će biti potrebno i više od sat vremena, ali proveravajte u kojem je stanju testo, kada očvrsne, onda možete da ga izvadite iz rerne).

dsc_2811-copy

Figurice su sada spremne za ukrašavanje, bojenje…pa vi dok osmišljate šta biste mogli da napravite od slanog testa, pogledajte naše ukrase 🙂

img_20150118_133306

Kreativna truba
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree