April 17, 2018 in Uncategorized

Kako napraviti ram za slike od kartona

kreativna_truba_zs

U novom tutorijalu ćemo vam opisati kako napraviti ram za slike.

Od materijala vam je potrebno sledeće:

1. karton debljine otprilike 3, 4mm

2. skalpel

3. fina šmirgla

4. bela akrilna boja i četkice

5. salveta

6. karton debljine 1mm

7. providna fascikla

8. papir u boji (boja u zavisnosti od dezena salvete)

9. lepak za dekupaž ili razblaženi drvofix

10. lepak za papir/karton

11. akrilni lak

Idemo, korak po korak..

Prvi korak jeste odrediti dimenzije rama. Najjednostavnije je da uzmete dimenzije fotografije. U ovom slučaju mi smo radile na osnovu fotografije 13x18cm. Zatim odredite širinu rama, mi smo uzele 4cm.

1

Dakle dužina stranice rama je 21cm, a širina 26cm. Sklapelom smo isekle karton i dobile željene stranice koje smo takodje malo oblikovale finom šmirglom. Kada stranice lepimo slažemo ih tako da se preklapaju. Kada sve lepo zalepimo, karton farbamo belom akrilnom bojom.

2

Kada se boja osuši na red dolazi lepljenje salvete. Individualno je i stvar vaše kreativnosti i zamisli da li ćete izlepiti celu površinu rama salvetom kao što smo mi to radile ili ćete samo iscepkati odredjen motiv sa salvete.

4

S obzirom da je ram od kartona, umesto staklene površine koja je obično na ramovima, mi smo iskoristile staru fasciklu i zalepila na poledjinu stranica i to će štiti fotografiju od prašine i drugih spoljnih uticaja, kao izmedju ostalog i od hvatanja fotografije masnim prstima.

5

Preko smo zalepile tanji karton iz prostog razloga da fotografija ne bi ispadala na dole, a tek smo onda preko lepile deblji karton. Uvek ostavite da gornji deo poledjine rama bude malo kraći, kako bi fotografija mogla da se uhvati i sa lakoćom stavi u ram i isto tako izvadi. U ovom slučaju mi smo napravile kosinu, ali to može biti i trouglić, što mozete videti na fotografiji drugog rama na kraju posta.

 

6 7

Zatim smo i taj deo ofarbale belom bojom i zalepile salvetu.

8  9

Ono što je potrebno ramu jeste stabilnost, zato nam je potrebno još debelog kartona kako bismo napravili mali držac. Dimenzije možete izmeriti proizvoljno. Sigurno imate neki ram u kući, pa možete uporediti sa njim. I njega smo naravno ofarbale i izlepile. A na ram smo ga pričvrstile zajedno sa parčetom tanjeg kartona, jer mislimo da je praktičnije zbog savijanja. Takodje smo zalepile traku koja povezuje poledjinu rama i držač, kako držač ne bi previše klizio, a ram padao.

10  11

S obzirom da je ram sečen sklapelom, uvek ostaju male neravnine, koje smo odlučile da pokrijemo papirom u boji. Kada uokvirite predmet, to uvek daje lepši i uredniji izgled.

12

Poslednji korak jeste lakiranje i posle sušenja vaš ram je spreman za upotrebu.

13

Nadam se da vam je ovaj tutorijal koristio i da ćete uspeti da isto napravite i sami kod kuće.

Izazovite svoju kreativnost.

Autori:  Kreativna truba
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree