April 18, 2018 in Uncategorized

Koje voće provereno ubija ćelije raka dojke

Nove studije pokazuju da žene koje žele da smanje rizik od raka dojke treba dnevno da konzumiraju najmanje 75 grama plodova agruma ili njihovog soka.

Nova studija s kanadskog Univerziteta Vestern Ontario je po prvi put pokazala da limonoidi, prirodna jedinjenja prisutna u limunu i narandži kao i drugim agrumima, ometaju ER + i ER- rak dojke. Ovo baca novo svetlo na važnost agruma u prevenciji raka dojke i podupire pređašnja istraživanja koja su pokazala da potrošnja voća može da smanji rizik od raka dojke.

U sklopu studije 14 kilograma suvog semena limuna je odmašćeno i usitnjeno u prah. Devet različitih limonoida je izvađeno iz semena. Sedam je pokazalo značajnu citotoksičnost protiv ER + ćelija raka dojke, a četiri su pokazali citotoksičnost protiv ER-ćelija (smanjuje rast / vitalnosti za 44 posto). Ispitana je i sposobnost limonoida u izazivanju smrti ćelije raka dojke. Pokazalo se da je najpotentniji limonin glukozid.

Testirali su i sposobnost limonoida da inhibiraju aromataze koja je ključna za ograničavanje estrogena, hormona kojeg ER + ćelije raka mogu koristiti za rast. Limonoidi su se pokazali kao prirodni inhibitori aromataze, i opet je, limonin glukozid bio na čelu kao najmoćniji među njima. Dakle, limonoidi su prirodni otrov za ER + i ER- ćelije raka dojke, te istovremeno uskraćuju estrogen ER + ćelijama kojima je ovaj hormon potreban za rast.

Sprečavanje raka dojke nije jedini razlog za konzumiranje agruma i limonoida. U laboratorijskim eksperimentima, poput onih sprovedenih na Univerzitetu Teksas A&M limonoidi su pokazali citotoksičnost za rak debelog creva, raznih karcinoma i drugih bolesti. To otvara važno pitanje: Koliko citrusa moramo konzumirati za smislenu zaštitu od raka?

Agrumi u prevenciji raka – Koliko je potrebno?

Nedavna studija s parovima iz Evrope pokazala je da konzumiranje četiri ili više porcija od 150 g agruma nedeljno smanjuje rizik od raka grla za 58 posto, oralno/ faringealnog raka za 53 posto, raka želuca za 31 posto, te kolorektalnog raka 18 posto, objavili su s Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri u Milanu.

Skorašnja američka studija je pokazalo da žene koje konzumiraju oko 75 grama grejpa (voće ili sok) na dan imaju 22-postotno smanjenje rizika od raka dojke (u slučaju da nikada nisu koristile hormonsku nadomesnu terapiju). Važno je napomenuti da je potrošnja agruma koja je donela zaštitu gotovo identična u oba istraživanja (525-600 grama nedeljno), a može se tumačiti kao minimalni nivo za odgovarajuću zaštitu od raka.

Izvori citrusnih limonoida – iz narandže su najbolji

Dok su limonoidi iz najnovije studije izvađeni iz semenki limuna, oni se mogu naći i u kori, celulozi i soku svih agruma. Citrusni sokovi sadrže oko 90 do 300 mg po litri limonoida glukozida (sok od naranče: 300 mg/l, sok od grejpa: 200 mg/l, limun ili sok limeta: 90 mg/l).

Voćka s korom sadrži do 500 mg/kg limonoida, a koštice citrusa mogu sadržati do dva posto po težini, s time da je seme grejpa najbogatije njima.

Spomenute studije pokazuju da žene koje žele da smanje rizik od raka dojke treba da konzumiraju najmanje 75 grama plodova agruma ili soka dnevno kao deo uravnoteženog, zdravog načina života. Najviše koristi naime nude pomorandže i grejpfrut, prenosi Magazin.

Izvor: Blic žena
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree