April 18, 2018 in Uncategorized

Korisni sastojci u kozmetici

Pisali smo o štetnim sastojcima u kozmetici i otprilike znate koje su to supstance koje se mogu naći u nekim od proizvoda, a treba ih izbegavati. Nasuprot tome, postoje oni korisni sastojci u kozmetici o kojima bi trebalo da znate malo više. Upravo u narednim redovima upoznaćemo vas sa onim sastojcima u kozmetici koji mogu biti delotvorni za vašu kožu.

Antioksidanti

Ovo je ternim koji često možete čuti u reklami ili pročitati na nekom proizvodu, ali možda niste baš potpuno sigurni šta predstavlja. Antioksidanti zapravo sprečavaju starenje kože, odnosno neutrališu faktore koji ubrzavaju starenje kože. Njih možemo dobiti iz semenki grejpfruta i iz zelenog čaja. Antioksidanti, pored toga što sprečavaju starenje kože, smanjuju rizik od raka, štite od pojave srčanih oboljenja.

Abrazivne supstance

Abrazivne supstance se koriste za uklanjanje mrtvih ćelija sa kože. Uglavnom se koriste u proizvodima namenjenim za piling kože, za uklanjanje mrtvih ćelija. Takvi sastojci su morska so, mekinje, brašno, gline poput kaolina i bentonita, kao i silikati natrijuma i magnezijuma.

Sastojci koji čine kožu mekšom

Razni preparati koje koristimo za negu kože, čine kožu mekšom, ali da li ste se ikada zaista zapitali koji je to sastojak koji tako deluje. To su ciklometikoni, fosfolipidi, shea puter, simetikon, vitamin E, vitamin A, lanolin, kao i mineralna ulja.

Sastojci koji sprečavaju upalu

Da bi neki preparat bio pouzdan, on svakako ne sme da izazove iritaciju, osip ili crvenilo. Sastojci koji sprečavaju takve pojave, uglavnom se kategorišu kao antioksidanti, a mogu se naći u kanadskoj vrbi, krastavcu, slatkom korenu.

Mirišljavi sastojci

Ono što daje lep i postojan miris kozmetičkim proizvodima, a da nije nekog veštačkog porekla, jesu esencijalna ulja. Ona opuštaju i smiruju kožu.

Urea

Na nekim proizvodima možete pročitati da sadrže ureu. Veći postotak uree, omogućava koži bolju hidrataciju i više je štiti u hladnom vremenskom periodu. Najčešći je urea glukosamin HCL, ekstrakt alge i kvasca.

Lidija Petrović
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree