April 18, 2018 in Uncategorized

Добричица – прича о имену и животу

Вероватно се сећате старог нашег обичаја да кум даје детету име кад се роди. Тај обичај постоји и данас, али је мало флексибилнији. Обично се родитељи договоре са кумовима око имена. Како кум долази до имена које ће дати вероватно је опет везано на неку асоцијацију. Неком се допада једноставно неко име, неко има неку скривену љубав, коју оживљава на тај начин. Било како било, свако име има неку асоцијацију и неки посебни значај.

Да ли знате Ви како сте добили име?

„ Ја гледао сам сунце на истоку како се буди и гледао сам облаке и јутро у тисућу боја и склапао очи на пола и скривао сузе, а она је остала тамо далеко у ноћи… због једне  дивне црне жене, због њене дивне црне косе због једног погледа тужног у ноћи због обећања да ће ми доћи тужан и сам чекам је ја…“

Као успомена на Њу, по којој добих име и као аманет да се никад не заборави, данашњи текст је посвета једној посебној Милени.

                                Милена Моравчевић, рођ.Јанковић ( 1956-2014)

Верујте, велика је част имати прилику носити име,по особи која је мила, драга, своја, врло јака и за коју је толико њих различитих имало да каже да је добар човек. Сходно томе, није било лако ни одабрати биљку, која је управо таква. Ипак, размишљање ме је овог пута довело до биљке, коју многи знају по изгледу, а ретко ко зна њено име.

Дозволите ми да Вам представим добричицу.

Glechoma hederacea или добричица је трајна, зељаста, мирисна, приземна биљка висине од 20 до 40 цм. Своје име дугује веровању Словена да човека може учинити бољим. Доњи део стабљике је на земљи, а горњи је усправан, разгранат. Листови су на дугим дршкама, срцоликог изгледа, по ободу назубљени, на наличју црвенкасти, а на лицу зелени. У пазуху листова налазе се љубичастоплави цветови. Цветови се јављају у мају и јуну. Припада фамилији уснатица и по ботаничким својствима слична је својим рођацима жалфији, нани, лаванди. Расте готово свуда. Космополитска је врста и лако се шири. Може се наћи по двориштима, около ограда, по ливадама, по шумама. Воли и влажно тло, тамна места, али подноси и сунчане пределе.

Вековима је позната као врло лековита и као биљка за живот, биљка која доноси радост. У списима чувеног Галена стоји и препорука да се добричица користи. Гален је често користио добричицу, а највише је описивао њену примену код проблема са очима.

Добричица садржи бројне активне материје и то флавоноиде (кверцитин, апигенин, лутеолин), танине, сексвитерпене, горке материје, етарско уље, сапонине, смоле…

Своју примену нашла је код главобоља, мигрене, неуралгија, код вртоглавице, код респираторних тегоба типа кашља, хроничног бронхитиса, астме, упале плућа. Такође, користи се као диуретик, код различитих упала, код уринарних тегоба, као имуностимулатор, код  проблема са дијарејом, код повреда, код рана, као средство које потпомаже бољем апетиту, за регулацију холестерола, за убрзавање метаболизма, код реуматских тегоба, као средство које организму даје енергију. Користи се и као средство које повољно утиче на жуч, јетру. Нова истраживања указују на њен ефекат као превентива настанка леукемије, различитих тумора.

У лековите сврхе користи се надземни део биљке и сок који се добија цеђењем.

Да би се добио сок потребно је сакупити свеже, младе стабљике, добро их опрати и ситно исецкати. Помоћу сецка, блендера или машине саму биљку још више уситнити и сакупити сок који настане. Остатак већ уситњене биљке пренети у чисту газу и добро исцедити.

За виталност, животворност, као превенцију или код већ неког насталог проблема потребно је узимати по пола чаше сваки дан. Такође, може се давати и деци. Деци се даје само по једна кафена кашичица два до три пута у току дана и то у мало млека или са медом. Нарочито се препоручује деци, која имају проблем са апетитом.

Такође, код јаких главобоља довољно је пар капи овог сока ушмркнути.

Код упале грла може се направити препарат, који ће служити за гркљање. Потребно је око 15г добричице, једна кашика меда, 50 грама јабуковог сирћета, 50г воде. Биљку прокувати са медом, сирћетом и водом и то око 10мин. Након тога оставити да се мало прохлади, па процедити и користити неколико пута у току дана.

Код проблема са боловима у крстима, зглобовима, код проблема са реумом и гихтом може се користити исти рецепт с тим што се тада пије 3 пута у току дана.

Ако постоји хронични проблем са бронхитисом :

Пет стабљика свеже биљке потопити у литар кључале воде и кувати око 20 минута. Оставити пола сата да се охлади, па процедити. Узимати у току дана код акутног проблема са кашљем или свако вече пред спавање.

Код проблема са апетитом и код смањене продукције желудачног сока потребно је 4 супене кашике осушене биљке прелити са 1л кључале воде. Након пола сата се процеди и пије се 2-3 пута у току дана по једну шољу 20мин пре јела.

Да би се избацили токсини из организма и као средство које подстиче избацивање течности из организма потребно је добричицу кувати у вину. И то једна кафена кашичица на две чаше вина.

За чишћење крви, за регулацију менструалног циклуса потребно је скувати супицу од добричице, наравно само благо зачинити и користити у континуитету 14 дана.

Код проблема са кожним чиревима, ранама може се користити као облога или пак као средство за испирање.

Ако Вам добричица и не буде потребна, бар ћете се сетити свакако ње, можда и овог текста, али свакако ћете знати да је лековита.

Управо у знак сећања, сазнања, загрлите још данас оне које волите, јер сутра је нови дан….

Још једном, једној Милени у спомен и да се не заборави….

„ Магла на мом прозору, мирише на невољу ноћас сам ти тако сам

Киша пере улице где си..још бих нешто да ти дам…“




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree