April 18, 2018 in Uncategorized

Kurkuma, magični biljni lek

snaga_bilja_prijateljKurkuma (Curcuma longa) je tropska biljka koja se u Indiji, Pakistanu i Kini vekovima koristi kao začin (ona je osnovni sastojak karija), ali i kao moćan lek za regulisanje rada jetre, normalizaciju varenja i smanjenje upalnih procesa koji se javljaju kod artiritisa.

Rizom kurkume sadrži mnogobrojne kurkuminoide (oko 5% od kojih je najznačajniji kurkumin) koji mu daju predivnu zlatno narandžastu boju. Kod nas kurkuma se može nabaviti u obliku suvog praška koji se prodaje kao začin. Ako već niste, kurkumu obavezno počnite da koristite u svojoj kuhinji. Odlično se slaže uz jela od pirinča, krompira i mesa, a pored divne boje koju će im dati, ovaj začin regulisaće dispepsiju i loše varenje.

Kurkuma ili tumerik štiti jetru i posebno se preporučuje osobama koje pate od ciroze, hepatitisa i masne jetre. Najbolji rezultati postižu se kada se kurkuma kombinuje sa gujinom travom, pitomom nanom i artičokom. Kurkuma podstiče lučenje žuči, pa oni koji pate od poremećaja rada žučne kese izazvanih blokiranjem žučnih kanala treba da je izbegavaju. Pošto razređuje krv, preporučuje se osobama koja pate od zapušenih krvnih sudova, ali oni koji već uzimaju lekove za razređivanje krvi treba da kurkumu koriste sa oprezom. Ova biljka se tradicionalno koristi za sprečavanje srčanog udara.

Naučnici iz Pakistana utvrdili su da deluje snažno protivupalno , pa je posebno korisna za ljude koji pate od ekcema, psorijaze, artritisa i reumatizma. Isto istraživanje pokazalo je da kurkuma daje dobre rezultate u borbi protiv gljivičnih infekcija.

Pošto se kurkuminoidi i etarsko ulje tumerika slabo rastvaraju u vodi, čaj od kurkume se retko koristi. Bolji efekti postižu se tinkturom, kapislama ili “zlatnim mlekom” tradicionalnim istočnjačkim napitkom koji se vekovima koristi u lečenju.

[su_tabs]
[su_tab title=”Zlatno mleko” anchor=”prvi”] Zlatno mleko pomaže kod ponovnog uspostavljanja “kičmenog maziva”. Podstiče formiranje krvnih ćelija deobom i diferencijaciju matičnih čelija u koštanoj srži,  blagotvorno deluje na jetru, debelo crevo, krvne sudove i vid. Podstiče process detoksikacije, poboljšava ten i pomaže svima koji pate od artritisa i artroze, jer povećava pokretljivost zglobova. Naspite 40 grama kurkume u prahu u 150 ml vode, promešajte i dovedite do ključanja. Kuvajte oko 8 minuta uz stalno mešanje, dok se sadržaj ne zgusne. Ako je mešavina pregusta, dodajte malo vode. Smesa treba da liči na gusti jogurt. Prokuvajte šolju mleka (250ml) i dodajte dve supene kašike bademovog ulja. Sipajte u šolju, dodajte 1 supenu kašiku paste od kurkume i po želji, zasladite medom. Pastu od kurkume možete pripremiti u većoj količini i na duži period. U smrznutom stanju čuva svoja svojstva 40 dana. Pastu čuvajte u frižideru i svaki dan pravite novo mleko. Zlatno mleko najbolje je piti ujutro na prazan stomak i pred spavanje. Idealno bi bilo da ovaj napitak pijete 40 dana u kontinuitetu, jednom ili dva puta godišnje. [/su_tab]
[su_tab title=”Biljni superlek za borbu protiv bakterija, gljivica i virusa” anchor=”drugi”]

Ovaj narodni lek uživa reputaciju snažnog borca protiv bakterija, gljivica (posebno kandide) i virusa, poboljšava cirkulaciju krvi i limfe u svim delovima tela, podstiče rad creva, pomaže osobama koje pate od artritisa, a posebno se preporučuje osobama koje muči hronični sinuzitisa. Ovaj lek nije preporučljiv za ljude koji pate od čira na želucu.

  • 700 ml svežeg jabukovog sirćeta
  • ¼ šoljice usitnjenog belog luka (šoljica za kafu)
  • ¼ šoljice usitnjenog crnog luka
  • 2 sveže ljute paprika
  • ¼ šoljice rendanog đumbira
  • 2 kašičice rendanog rena
  • 2 kašičice kurkume u ​​prahu

U keramičkoj činiji pomešajte sve sastojke osim sirćeta pa ih prespite u teglu. Dodajte sirće, dobro zatvorite pa protresite da se sastojci sjedine. Čuvajte na suvom i hladnom mestu dve nedelje. Nekoliko puta dnevno promućkajte teglu pa nakon dve nedelje pripravak izgnječite i procedite kroz gustu gazu. Nakon što to učinite, slobodno ga čuvajte na sobnoj temperaturi. Pojedite jednu kašiku pripravka svaki dan kako biste pobedili loše bakterije u telu i ojačali imunitet, uz obrok (možete ga koristiti i kao prilog jelu ili dressing za salatu). Postepeno pojačavajte količinu tako da najviše u danu upotrebite 4 supene kašike esencije. Stvaranje taloga je prirodno, samo promućkajte flašicu pre upotrebe.

[/su_tab]
[su_tab title=”Tinktura kurkume” anchor=”treci”] 50g kukume u prahu preliti sa 250ml 70% alkohola, dobro zatvoriti i promućkati. Držati na tamnom i toplom mestu dve nedelje. Nakon toga tečnost pažljivo odliti, procediti kroz dvostruku sterilnu gazu i čuvati u čistoj flašici od tamnog stakla koja se dobro zatvara. Tinktura se pije tri puta na dan, po 20 kapi u čaši vode, posle obroka. [/su_tab]
[/su_tabs]

 

Momčilo Antonijević – Snaga bilja




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree