April 17, 2018 in Uncategorized

Lampa od gajbice – napravite je sami

Ukoliko želite da se “bacite“ na reciklažu, i napravite nešto za vaš dom, imamo idealno rešenje za vas – lampa od gajbice.

Za ovaj kreativni poduhvat biće vam potrebna za početak drvena gajbica, koju možete naći na obližnjoj pijaci ili supermarketu.

Prvo što je potrebno da uradite kada uzmete gajbicu, jeste da je očistite, išmirglate, a nakon toga dolazi farbanje – ja sam svoju lampa gajbicu ofarbala samo sa spoljašnje strane, a vi možete i celu da je ofarbate, kako god ste zamislili vašu idealnu lampu.

Prilikom izrade ovakve unikatne i originalne lampe možete da uključite maštu i da je dizajnirate kako god se vama dopada. Možete da je ofarbate kako god želite, možete na nju da zalepite salvete, rižin papir koji se koristi u dekupaž tehnici, ili bilo koji drugi odštampani motiv.

Za sve one koji nisu upoznati, dekupaž tehnika jeste tehnika za ukrašavanje predmeta, i to uz pomoć salveta, ili dekupaž papira, lepka i akrilnog laka. Pojava dekupaža se vezuje za Kinu i njihove seljake koji su prvo oslikavali papir a onda ga sekli i tim papirom ukrašavali sve što im je bilo pri ruci. Kinezi su tom prilikom lepili papir na prozorima, ukrašavali kutije, lampione i nameštaj.

Sada, kada smo vas upoznali sa dekupaž tehnikom, vraćamo se na lampu od gajbice.

Na rižinom (dekupaž) papiru odštampala sam mapu Srednjeg sveta (mapa je poznata svim ljubiteljima Gospodara prstenova), koju sam zalepila na poleđinu gajbice, a lampa izgleda tako da je ta poleđina zapravo prednja strana. Inače lampa je zapravo namenjena da stoji na podu, a ukoliko želite možete napraviti i zidnu lampu.

Sa bočne strane izbušila sam rupu kroz koju je provučen kabl, koji sa jedne strane ima utikač, a sa druge fasung (za one koji nisu upoznati sa značenjem ove reči, to je onaj deo na koji se stavlja sijalica). Kada sve to uradite, vreme je da proverite da li lampa radi, pa stoga preporučujem da kupite sijalicu koja ne greje, jeste malo skuplja, ali je najbolja za ovakvu vrstu lampe.

Oslobodite kreativnost, poručuje vam tim iz Kreativne trube
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree