April 17, 2018 in Uncategorized

Povratak odvratnih i zdravih krvopija

Zgrozila sam se čim sam ih videla ordinaciji, u tegli sa vodom. Ali, moja stara kuja je bila u jadnom stanju, pa je Ulrike Monih predložila: „A šta kažeš da stavimo Smili pijavice na kuk?“ Uz uobičajeno stoičku smirenost, retriverka je Ulriki dopustila da joj stavi na kuk crva dugačkog šest centimetara. Tamno zeleni crv sisao je skoro sat vremena, postajo sve deblji i duži, da bi na kraju otpao.

Pijavice sisajući ispuštaju antikoagulans hirudin kako bi mogle da apsorbuju velike količine krvi – i do pet puta svoje telesne težine. „Pijavica bi od tog oborka mogla da živi i godinu i po dana“, kaže Ulrike. Međutim, ona ju je umotala u novine i stavila u zamrzivač. Smili je na mestu ujeda stavila zavoj, jer zgrušavanje krvi je zaustavljeno još satima. Krvariće. Nekih 24 časa je potrebno dok se rana ne zatvori“.

Čudesno! Moja ljubimica je već samo dan nakon ovog tretmana mogla vidljivo bolje da se kreće.

Ohrabrena uspešnim izlečenjem psa, ali i iz radoznalosti, odlučujem da pijavice probam na sebi. Godinama se borim protiv jakih bolova u leđima, kukovima, kolenima. Da je bilo po ortopedima, ja bih davno imala dva veštačka kuka i proteze kolena. U međuvremenu, patnja i strah od operacija su veći od užasa pred izgladnelom pijavicom.

Julija Vilpic je specijalno za mene naručila „medicinske pijavice“ iz apoteke. Hirudo medicinalis – vodi se kao lek i posebno uzgaja za tu svrhu. Julija ima ordinaciju za prirodnu medicinu i savetovala mi je da se na „dan pijavica“ ne tuširam, ne koristim kremu ili parfem. „Pijavice to ne vole, neće da zagrizu.“ Trudim se da ostanem mirna i imam samo jednu želju: da mi ih stavi što dalje od glave! Ne pada mi na pamet da gledam. Tkivo oko kolena čini se pogodnim. Posle operacije unutrašnjih tetiva hronično je otečeno, stvorila se cista Bejker.

Julija stavlja pijavice na moje levo koleno, međutim one se prvo nećkaju: „Veoma su osetljive, osećaju kad je pacijent uznemiren.“ Posle nekoliko minuta – prvo neprijatan ugriz, zatim peckanje, kao kad se opečem na koprivu.

Pijavica ima i do 300 oštrih zuba, deset očiju, dvoje usta, dva prilepka kojima se zakači za kožu, želudac u kojem skladišti hranu. Pijavica je hermafrodit, koji je prvo muško i posle parenja sa ženkom i sisanjem njene krvi – postaje žensko. Može da živi i do 30 godina. Meni su pijavice zlokobne i odvratne, mada to sve o njima zvuči fascinantno.

Parazit koji se isključivo hrani krvlju, luči providnu pljuvačku sa 40 sastojaka, uključujući hirudin, histamin, eglin, kalin i hijaluronidazu – materije koje sprečavaju zgrušavanje krvi, deluju kao antibiotik, antikonvulzivno, antiinflamatorno, šire krvne sudove, poboljšavaju cirkulaciju krvi, smanjuju otoke i imaju analgetski efekat. To sam sve kasnije saznala od Karle Mozer, predsednice Međunarodnog društva za terapiju pijavicama. Ona iza sebe ima 35 godina lečenja bolesnika sa pijavicama. O svom iskustvu napisala je knjigu.

U studiji sa 32 pacijenta Karla Mozer i institut Fraunhofer došli su do zaključka da tretman pijavicama snižava krvni viskozitet. Poboljšana cirkulacija krvi postojala je čak tri meseca posle tretmana. „Pijavica deluje lokalno, gde smo je stavili, detoksikuje celo telo i jača imuni sistem“, opisuje Karla Mozer spektar lekovitosti pijavica.

Više na DW
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree