April 17, 2018 in Uncategorized

Majčina dušica, priča o čaju

Autor: Ivana Rakarić – Nezavisno domaćinstvo

Naše oduševljenje životom koji buja oko nas bilo je poput magije, zvuk tišine koji je prepun razgovara ptica bubica i cveća udisali smo potpuno omamljeni, kao u polusnu. Suprug je iz dana u dan dolazio iz šetnje, sa prekrasnim buketima od livadskog cveća. Ja sam ih svečano stavljala na sto u trpezariji.

Posle svega nekoliko nedelja boravka u prirodi, odlučili smo da sakupljamo lekovito bilje, odluka se nekako podrazumevala, jer ispod nekoliko metara snega siguno ne možemo pronaći sveže bilje za čaj, morali smo razmišljati kako da ga sačuvamo. Odluka je bila ispravna, ali mi nismo imali poima o lekovitom bilju, sprovođenje u delo bilo je nešto mnogo teže. Za početak nabavili smo gomilu literature i krenuli u istraživanje..ali.. počele su naše muke. Sve je na livadi imalo slične karakteristike, bar nam se na početku tako činilo, nismo još naučili da prepoznajemo. Koristeći slike iz knjiga pokazalo se da je naš poduhvat nemoguća misija, jer je kod veoma velikog broj bilja postojalo na desetine podvrsta i uopšte nismo bili sigurni šta treba da radimo.

Kao i uvek, u kritičnim situacijama, odlučili smo da sačekamo. Naša želja da sakupljamo bilje je bila ogromna i znali smo da će se čudo dogoditi.

Jednog jutra, čuli smo zvuk kose, neko je kosio travu sa kosom nedaleko od naše kuće. Izašli smo poput ratobornih domorodaca, ko se usuđuje da kosi travu na našoj livadi? Bila je to jedna žena u poodmaklim godima, kosila je travu za svoje koze. I gle čuda, reč po reč i saznali smo da je pomenuta žena, mnogo duže na planini nego mi, i da se veoma dobro razume u lekovito bilje. U momentu smo joj oprostili što sakuplja travu na našoj livadi, mleko njenih koza je sigurno čarobno, pomislili smo.

I tako smo zapravo, sa iskusnim vodičem, upoznali našu bližu okolinu i shvatili da je skoro svaka travčica lekovita, pod određenim okolnostima i sa određenim biljkama. Posle prvog kursa, odlučili smo da za početak počnemo da beremo Majčinu dušicu, bila joj je sezona i kod nas je ima veoma puno. Kakav prekrasan cvet, skriven na toploj livadi, tako nežan i mirisan a tako snažan u svom delovanju. Dobili smo stoga uputstva za berbu: prvo moramo da ukažemo biljci poštovanje, da joj se obratimo imenom, i da joj zahvalimo na onome što ima da nam da. Cvetiće beremo nežno trudeći se da ne oštetimo stabljiku, nikakvo čupanje, gaženje, nasilne misli ili delovanje se ne sme upražnjavati tokom berbe.

Odabrali smo jedan dan u Junu, uzeli pletene korpe, nikako bilo šta plastično ili metalno, i krenili smo u našu prvu berbu. Dan je bio prekrasan, pčelice, ptice i sunce su nas pozdravljali, i mi smo uzvraćali ljubaznost osmesima i ljubavlju.

Berba je bila više nego odlična, zahvalili smo svim biljkama na njihovoj posebnoj dobroti, lepoti i ljubavi koje nam daju. Cvetiće smo sušili u hladovini, veoma brižljivo se starajući o njemu.

Jedno veče, odlučili smo…vreme je da probamo naš čaj od Majčine dušice. Sami smo, u krugu od jednog kilometra nema nikoga, nemamo telefon, ali nekako smo sigurni da nismo pogrešili i nabrali neke druge travke. Spremila sam čaj, uz meditativni trenunak, kada vam čitav život prolazi pred očima, popili smo čaj. Iako je bilo dosta rano osetili smo se veoma umorno, spremili smo se i otišli na spavanje, bilo je oko 9 časova uveče. Nikada oko nas nije vladao takav mir i tišina, nikada nam san nije lakše došao. Probudili smo se narednog jutra, bar smo tako mislili, pogledali smo na sat bila je nedelja 12 sati, popodne. Spavili smo punih 15 sati, neprekidno, bez ijednog trzaja i okreta. Blagotvorni čaj nas je učinio krepkim i odmornim. Bili smo zbunjeni i oduševljeni, bili smo srećni i poletni. Shvatili smo, naš život posle ovog iskustva više neće biti isti. Naša prva lekcija bila je o poštovanju lekovitih svojstava bilja, o njihov snazi i želji da pomognu ljudima.

Ni jedan čaj koji smo do tada pili nije na nas imao ovakvo dejstvo. Koji je osnovni razlog?

Kupujemo industrijske čajeve, koji su veoma često uzgajani za masovnu proizvodnju, primenom hemijskih sredstava i mehanizacije. Ovakvo bilje ima jako malo lekovitog dejstva na čoveka, njegova lekovitost se izgubila u neadekvatnom ponašanju prema njemu, gruboj obradi i bez ljudske ruke i pozitivne misli. U prodavnicama kupijemo dodatno aromatizovane čajeve, kojima se dodaje veštačka aroma da bi imali miris. To nije čaj, to je blaga biljna vodica bez, ili sa veoma malim dejstvom na vaš organizam.

Berba bilja za čaj, podrazumeva da ispoštujete sva pravila ljubavi, uzajamnog poštovanja. Da bilje berete po sunčanom danu, kada su arome u cvetu najintenzivnije, da su vaše misli pune ljubavi a ne brige i tuge. Sve to ponesete sa sobom i spremate čaj sa mislima o tome kako ste bili srećni dok je berba trajala i kao je dan bio predivan.

Mi smo naučili da se Majčina dušica pije, kada sutra dan imate slobodan dan, da bi ste se odmorili i zaista uživali. Do danas naučili smo mogo toga o lekovitom bilju, kolekcija nam se proširila, i sada pravimo i različite mešavine koje nas okrepljuju u hladnim zimskim, i letnjim noćima, jer za pravi čaj je uvek pravo vreme.

Eto dragi moji, tako se priprema čaj od Majčine dušice.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree