April 17, 2018 in Uncategorized

Pozitivna deca – srećna deca

Merima Aranitović – praktičar cvetnih esencija

Deca su naše najveće bogatsvo i naša najveća odgovornost. Ono čemu ih mi naučimo, vratiće nam jednog dana. Pomozimo da srećna deca izrastu u zdrave, vesele i optimistične ljude i svi smo na dobitku. Deca koja su od malena naučena da misle pozitivno imaju veću šansu da odrastu u zdrave i uspešne mlade ljude. Pitate se, kako im pomoći na putu odrastanja? Evo nekoliko saveta.

1. Budite im pozitivan uzor

Deca su poput plastelina. Svaki uticaj ostavlja traga na njima. Deca se ugledaju na roditelje – ako ste vi vedri, raspoloženi, optimistični takvo će i biti i dete. Pričajte im o svojim pozitivnim iskustvima, objasnite kako se prave dobri izbori, ispričajte da posle svake kiše mora da se pojavi duga. Zapamtite vaši potomci imitiraju svako vaše ponašanje.

2. Pomozite im da se dobro osećaju

Nemojte odgajati decu prema stereotipima – dečaci nikad ne plaču, devojčice treba da su skromne i tome slično. Pustite ih da izraze svoje emocije i radost i tugu i bes i strah. Suze su u redu, kao što je u redu i ponositi se svojim uspesima. Nemojte ih učiti da guraju emocije pod tepih. Negovanje emocionalnog blagostanja pomoći će im da odrastu u zdrave i izbalansirane osobe.

3. Učite ih zakonu privlačnosti

Naučite ih da razumeju zakon privlačnosti – da svoje želje iskazuju na jasan i precizan način. Naučite ih da je jedino ograničenje u nama i da nećemo ostvariti samo ono što ne želimo. Naučite decu da budu ljubazna, saosećajna jedna prema drugima. Naučite ih da dobro priziva dobro. Budite im podrška. Vi ste ti koji im u najranijem periodu usađujete matricu – šta i koliko mogu u životu.

4. Motivišite ih i ohrabrujte

Pomozite svom detetu da veruje da može biti najbolje u svemu. Ohrabrite ga da prati svoje želje i da veruje da može da ostvari velike stvari u životu. Čak i ako je vaše dete neuspešno – ohrabrite ga da istraje, naučite ga da se do uspeha dolazi nizom pokušaja. Da nijedno veliko delo nije nastalo iz prve. Ako ne uspe na nekom takmičenju, razgovarajte sa njim, analizirajte i pitajte ga zna li šta je moglo još malo bolje da uradi ili da uradi na drugačiji način da bi bilo uspešnije. Naučite da da iz u svakom porazu vidi deo svoje pobede.

5. Pokažite im kako da se usredsrede na rešenje

Mali govore o problemima. Vođe govore o rešenjima. Naučite dete da razmišlja kako da rešava izazove, a ne kako ga blokiraju problemi. Pronalaženje rešenja je bitna veština za sticanje samopouzdanja i poverenja u samog sebe.

6. Dozvolite im da rade ono što vole

Dopustite svom detetu da bude jedinstveno i da se posveti onome u čemu uživa. Naučite ga da pronađe svoju svrhu i da prati svoju strast. Stvorite mu pozitivno okruženje za učenje. Podsticajno okruženje izvlači maksimum kreativnosti iz deteta.

7. Postavite ih u okruženje pozitivnih ljudi

Okružite dete pozitivnim ljudima koji će pozitivno uticati na njihov razvoj. Deca su proizvod sredine i zato je bitno da u njihovoj blizini budu oni koji će ih naučiti da razmišljaju zdravo i pozitivno, da veruju u sebe i da ostvare svoj pun potencijal.

8. Usadite u svoje dete čvrste moralne vrednosti

Deca treba da odrastu u jake i pozitivne lidere koji poštuju moralne vrednosti i načela. Treba da znaju šta je dobro i afirmativno, šta je časno i pošteno, kako treba da se ponašaju prema prijateljima, roditeljima, nastavnicima. Treba da ih naučite da budu odgovorni, da priznaju svoje greške i da uče iz njih. Treba da nauče da stoje iza svoje reči i da primenjuju principe pravde i čestitosti čitavog svog života. Vaš zadatak je da ih provedete kroz težak put iskušenja i krivih staza i da ih izvedete na pravi put.

9. Pitajte ih šta im se lepo desilo dog dana

Umesto da ih pitate kako im je prošao dan, pitajte ih šta im se lepo desilo tog dana. Na taj način ćete ih naučiti da u svemu pokušaju da nađu zrno lepote i dobrote i da svet posmatraju kao dobro i sigurno mesto. Na taj način ćete razviti pozitivno mišljenje kod njih.

10. Neka odrastaju u kulturnoj sredini

Pod ovim mislimo na kulturu življenja, učenja, bogaćenja unutrašnjeg sveta. Naučite ih da vole da čitaju, idu u pozorište, igrajte sa njima društvene igre, naučite ih da budu emocionalno i socijalno otvoreni i zreli. Sve su to veštine koje će od vaše dece načiniti srećne i optimistične ljude.

Kad razmislite, ovo i nije tako teško, a može da učini mnogo na putu odrastanja vašeg deteta. Na ovom putu ćete i vi uživati jer ćete u svoj život uneti smeh i optimizam i zdravo okruženje kako za sebe tako i za svoje dete. A ima li veće sreće od toga?
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree