April 18, 2018 in Uncategorized

MENTALNI VAMPIRI

olivera

Ostali tekstovi iz rubrike Majstorstvo komuniciranja

Ko su mentalni vampiri?

Koliko puta vam se desilo da se posle komunikacije sa nekim ljudima osetite iscrpljeno, besno, povređeno, uznemireno, ili budete ispunjeni bezrazložnom krivicom? To znači da ste imali posla sa mentalnim vampirom. Mentalni vampiri su osobe u stanju duševne patnje koji u svoju unutrašnju dramu pokušavaju da uvuku druge, nadajući se da će tako sebi pomoći. A ne shvataju da tako zapravo samo pogoršavaju sopstveno stanje. Obično nas svojim provokacijama navode da se branimo, pravdamo, ili nas uvuku u konflikt. Taj mračan deo njihove duše čini sve da podigne nizak nivo sopstvene energije na račun tuđe. I da se tako oslobodi jake griže savesti koje obično nisu ni svesni, a koja je glavni uzrok njihovog vampirisanja. Oni praktično pokušavaju teret sopstvene krivice i drugih negativnih emocija da svale na druge kako bi stekli prividan mir. Oni nas iscrpljuju i hrane se našom energijom.

Kako se od njih zaštititi?

Pred mentalnim vampirima najbolje je povući se. Ipak, njih nije uvek tako lako prepoznati pa za povlačenje bude kasno. To je zato što se oni veoma vešto kriju, nose masku bespomoćnosti. Ili su akteri čuvene drame kontrolisanja koja se sastoji u tome da, onog trenutka kada počne dijalog, oni uključuju detektor naših navodnih grešaka i onda čekaju… potom kritikuju.. i na kraju nas ostavljaju sa nejasnim osećanjem da nismo dovoljno dobri.

Ukoliko smo već ne možemo da se otresemo mentalnog vampira, koji je najbolji način da se od njega odbranimo? Najbolja reakcija je – nikakva reakcija. Oni najbrže odu kada ne uzimamo učešća u njihovoj igri. Kada se niti slažemo niti pružamo otpor. Ukoliko pokušaju da nam nametnu svoju iskrivljenu sliku stvarnosti, najbolje je da naš stav bude „Hvala ti na mišljenju, ali neću prihvatiti tvoju istinu kao sopstvenu.“ Tu se zaustavimo, ne pecamo se, ne dozvoljavamo drugoj strani da nas uvuče u beskrajne iscrpljujuće diskusije. I, što je najvažnije, nastojimo da u sve to unosimo što manje osećanja, jer se oni energijom naših osećanja i hrane. Nekad se može neka reč te osobe iskoristiti kao šlagvort za promenu teme. Ali se u svakom slučaju najbolje je što pre se povući.

Ako želite da budete iscelitelj

Ipak, onima koji za to imaju dovoljno snage, preporučila bih nešto što bi njih svakako zaštitilo, a za drugu stranu bi moglo biti isceljujuće. Ukoliko osećamo da smo za to dovoljno jaki, dobro je, kada neko izliva pred naše noge negativnu energiju, bilo kroz jadikovanje ili pokušaj da nas provociranjem uvuče u sopstvenu dramu, ostati miran i sasvim prisutan. Znači, ma šta osoba radila, pokloniti joj pažnju, ali bez ikakve druge reakcije osim pogleda koji ne pokazuje ni slaganje ni poricanje već samo razumevanje. Dozvolimo agresivnoj osobi da bude u tom stanju, ali joj ne damo da nas u njega uvuče. Zauzmimo stav: „U redu, spreman sam da čujem sve što imaš da mi isporučiš.“ Ako budemo dovoljno strpljivi, ako zauzmemo prema njima blag „terapeutski“ stav ( bez slanja poruke „Bolji sam od tebe“) lako se može desiti da umesto mržnje na kraju dobijemo zahvalnost jer smo sagovorniku, umesto lažnog olakšanja, omogućili istinsko.

Autor: Olivera Ptica
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree