Napravite svoj biozačin
Vlastiti biozačin možete veoma jednostavno napraviti od osušenog organskog povrća i organskih začinskih biljaka.
U prodavnicama zdrave hrane možete kupiti organsko sušeno povrće i osušene zelene začine. Usitnite ih u multi praktiku ili avanu, pomešajte sa solju i dobićete potpuno bezbedan začin – bez aditiva i veštačkih boja.
Dobra i sigurna kombinacija je:
Sastojci:
1 šolja suve organske šargarepe
1 šolja suvog organskog korena peršuna
½ šolje suvog organskog korena celera
½ šolje suvog organskog krompira
1 šolja suvog organskog lista peršuna
1/3 šolje veoma sitnog organskog kukuruznog griza
½ šolje soli
1 kašičica organske kurkume
Priprema:
Usitnjene sastojke pomešajte i čuvajte u staklenoj tegli. Svakog meseca pripremite novu količinu začina.
Budite potpuno slobodni, kombinujte povrće i začine koje volite i u količinama koje su vam potrebne za mesec dana.
Biozačin 2
Sastojci:
300 g organske šargarepe
1 kom srednje veličine organski praziluk
1 kom srednje veličine organski celer sa lišćem
1 kom srednje veličine organski peršun sa lišćem
1 kom srednje veličine organski paštrnak
1 manji komorač
250 g soli
1 kašičica organske kurkume
Priprema:
Odvojite listiće i sitno ih iseckajte na dasci, čvrste delove sameljite u multi praktiku, pomešajte sa listićima i solju, sipajte u staklene tegle i stavite u frižider, gde može stajati oko dva meseca.
Bio-začin koristimo vodeći računa da ne dodajemo so jelu koje spremamo – obično je dovoljno slano od samog začina. Biozačin možete pripremati i svakodnevno, tada nema potrebe za većom količinom soli i uvek možemo napraviti kombinaciju povrća po sopstvenom izboru.
Izvor: Organska
Leave a Reply