Ne podgrevajte ove namirnice
Nutricionisti neretko izdaju upozorenja o tome koje se namirnice nipošto ne bi smele grejati, no mnogi to svakodnevno zaboravljaju. Nažalost, jer posledice mogu biti vrlo loše s obzirom na to da se podgrejavanjem nekih namirnica oslobađaju otrovi koje potom pojedemo.
Zbog toga vam donosimo popis namirnica koje su najopasnije:
Celer, cvekla i spanać obiluju nitratima koji pod uticajem mikroorganizama i grejanja razvijaju izrazito štetne i kancerogene spojeve. Između ovih namirnica najgori je spanać
Pečurke koje su bogate proteinima prilično lako menjaju nutritivnu vrednost i postaju štetne. Grejete li ih ipak, neka temperatura ne bude veća od 70 °C.
Kada se podgrejava, verovali ili ne, otrovan je i krompir. Podgrejavanjem on gubi svoje nutritivne vrednosti. Osim toga, prema novijim istraživanja, krompir je najzdraviji kada je kuvan i ohlađen. Ohlađeni krompir ima probiotski učinak.
Meso podgrevanjem menja sastav proteina. Zbog izloženosti visokoj temperaturi meso postaje teško za varenje pa i toksično.
Nemojte podgrevati ni piletinu, losos, mlečne proizvode, školjke ili jaja.
Izvor: Dnevno.hr
Leave a Reply