April 17, 2018 in Uncategorized

Ne podgrevajte ove namirnice

Nutricionisti neretko izdaju upozorenja o tome koje se namirnice nipošto ne bi smele grejati, no mnogi to svakodnevno zaboravljaju. Nažalost, jer posledice mogu biti vrlo loše s obzirom na to da se podgrejavanjem nekih namirnica oslobađaju otrovi koje potom pojedemo.

Zbog toga vam donosimo popis namirnica koje su najopasnije:

Celer, cvekla i spanać obiluju nitratima koji pod uticajem mikroorganizama i grejanja razvijaju izrazito štetne i kancerogene spojeve. Između ovih namirnica najgori je spanać

Pečurke koje su bogate proteinima prilično lako menjaju nutritivnu vrednost i postaju štetne. Grejete li ih ipak, neka temperatura ne bude veća od 70 °C.

Kada se podgrejava, verovali ili ne, otrovan je i krompir. Podgrejavanjem on gubi svoje nutritivne vrednosti. Osim toga, prema novijim istraživanja, krompir je najzdraviji kada je kuvan i ohlađen. Ohlađeni krompir ima probiotski učinak.

Meso podgrevanjem menja sastav proteina. Zbog izloženosti visokoj temperaturi meso postaje teško za varenje pa i toksično.

Nemojte podgrevati ni piletinu, losos, mlečne proizvode, školjke ili jaja.

Izvor: Dnevno.hr




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree