April 18, 2018 in Uncategorized

Ovako izgleda obrnuti dekupaž

kreativna_truba_zsDragi naši kreativci, vraćamo se starom dobrom dekupažu, ali na malo drugačiji način, obrnuti ((((( : Naime, konačno smo probali dekupaž na staklu i to na staklenom tanjiru. Na takvoj površini radi se obrnuti dekupaž, odnosno sam postupak dekupažiranja ide malo unazad. Najpre tanjir okrenete naopako, pa zalepite salvetu naopako, pa se onda nanosi bela boja, pa onda lak. Evo i samog postupka kako bi vam bilo sve jasnije.

 

Najpre da napomenem, potpuno providan stakleni tanjir nisam mogla da nadjem, ovaj je imao neke pahuljice koje sam pokušala da izbledim acetonom i finom šmirglom. Donekle je uspelo, ali nisu mogle potpuno da se skinu.

Materijal koji vam je potreban je potpuno isti kao i za klasičan dekupaž: salvete, bela boja, četkice ili sunđer za tapkanje, lak, eventualno šljokice. Ja nisam koristila odmašćivač stakla niti prajmer, jer nisam trenutno imala gde sve to da kupim, pa sam površinu prešla alkoholom.

dscn4165

Dakle, tanjir sam okrenula naopako, jer lepimo salvetu odozdo i to tako da lice salvete bude okrenuto ka predmetu. Izabrala sam Malog princa, koga sam dobila od Kandele i bilo mi je žao da ga iskoristim za bilo šta, pa sam ga čuvala, dok, evo, konačno nije našao svoju primenu (((((( :  Lepak sam nanosila i preko salvete i posula malo šljokica preko.

dscn4169

Bilo bi dobro da sve ponovo pređete lepkom, kako bi se stvorio zaštitni sloj preko salvete, jer dalje nanosite belu akrilnu boju, pa da ona ne bi probila kroz salvetu budite sigurni da je salveta dobro zaštićena.

dscn4177

Belu boju sam utapkala u dva tanka sloja, pa sa na kraju odlučila da mi tanjir ipak bude žut odozdo.

dscn4187

I onda sam nestrpljivo čekala da se sve lepo osuši i prešla akrilnim lakom u dva tanka sloja i onda…

maliprinc

Onda sam dobila novi divan upotrebni detalj za svoju sobu (((( :

Nadam se da ćete pokušati ovo i sami kod kuće. Postupak je idealan za pravljenje novogodišnjih i božićnih zavrzlama, možete napraviti unikatan poklon za slavu, ma za koju god prigodu.

Do sledećeg kreativnog posta, pozdravlja vas Lija ((((((( :

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree