April 18, 2018 in Uncategorized

Umetnost Fibonačijevog niza

Ove skulpture štampane 3D štampačima su dizajnirane primenom Fibonačijevog niza, matematičke sekvence koja se prikazuje u prirodi u objektima poput suncokreta i šišarke. Kada se one vrte odgovarajućom frekvencijom po strob svetlom, kreće magija: skulpture postaju žive. Ova neverovatna iluzija je dete matematike i umetnosti.

Fibonačijev niz predstavlja odnos uzastopnih brojeva i njegov početak je {1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89…}. Ono što čini Fibonačijev niz fascinantnim je bezbroj njegovih manifestacija u prirodi – grananje drveta, postavka lišća na stabljici, cvetanje mladog brokolija, školjka, spirale galaksija… Verovatno se videli Fibonačijev niz nebrojeno puta a da niste prepoznali njegov šablon. Jedan od razloga zbog koga biljke upotrebljavaju Fibonačijev niz je taj što odgovarajući položaj lišća na stabljici omogućava da svaki list dobije najviše moguće sunčevog svetla.

Pogledajte ovaj video snimak koji će vam predstaviti umetnički rad Džona Edmarka i Fibonačijev niz u najneverovatnijem svetlu.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree