April 16, 2018 in Uncategorized

Pas – čovekov dugogodišnji verni prijatelj i pratilac

Za vlasnike pasa i sve one koji to žele da postanu, evo nekih informacija koje će biti od koristi i za čoveka i za psa. Mnogi ljubitelji i vlasnici pasa u čestim susretima razmenjuju iskustva i informacije i tako proširuju znanje, ali mnogo je onih koji nisu u prilici da ukratko i na brzinu saznaju osnovne stvari o držanju, hranjenju, nezi i lečenju svog novog četvoronožnog prijatelja pa tako čine greške sa veoma štetnim posledicama po zdravlje pa i život psa. Pre donošenja odluke o nabavci psa dobro je prvo uveriti se:

  • da su i ostali članovi porodice saglasni sa donošenjem novog živog bića u kuću, koje traži pažnju, negu i ljubav.
  • da obzirom na izbor rase, veličinu psa, pol i starosno doba postoje odgovarajuće prostorne mogućnosti (kuća, dvorište, stan). Budući vlasnik psa bi trebalo da razmisli o tome.
  • da li ima dovoljno vremena za šetanje i negu psa ( češljanje, četkanje, kupanje, pranje blatnjavih šapa ako je pas u stanu), smetaju li mu dlake (pas se linja), odlazi li često na duga putovanja, godišnje odmore i ima li odgovornu i pouzdanu osobu kojoj može poveriti psa na čuvanje?
  • može li se psu obezbediti odgovarajuća ishrana, nega, preventiva – zaštita od bolesti i lečenje.

Pas nije stvar ni igračka za privremenu upotrebu. To je živo biće, veoma osetljivo, biće koje voli, raduje se, tuguje, oseća strah, bol i koje nažalost pati. Zbog toga neka mladi bračni parovi razmisle da li će dolaskom prve bebe u kuću njihov pas morati da se pridruži ionako već velikom broju beskućnika, promeniti vlasnika (što je za psa vrlo bolno) ili ostati negde na selu (a to je najgore što kućnog psa može da zadesi). U tom slučaju psa ne bi trebalo uopšte uzimati. Oni za koje je pas roba, tj. predmet trgovine ili razmene, stvar prestiža ili modni detalj ili statusni simbol, neka bar malo razmisle o svojim postupcima. Pas u kavezu, na lancu od metra, napušten izujedan u borbama, tužna je i ružna slika.

  • stariji ljudi bi trebalo da uzimaju starije pse. U najmanju ruku odrasle, smirene, po mogućstvu kastrirane ženke koje su vrlo odane i bez velikih prohteva u pogledu kretanja, ili mužjake u zreloj životnoj dobi, mirnog temperamenta i blage ćudi;
  • ko se odluči za ženku trebalo bi da zna da se ženke teraju dva puta godišnje i da teranje traje i do tri nedelje. Ukoliko želi da izbegne potomstvo, vlasnik mora u vreme teranja posebno da bude pažljiv i oprezan, tj. da ne preduzima duge šetnje i da izbegava kontakte sa mužjacima. Nikakve igre i slobodno puštanje po parkovima jer dovoljan je samo jedan tren nepažnje i ženka će biti oplođena.
  • Mužjak je snažniji i često temperamentniji, cele godine spreman za ljubavne avanture, sklon da odluta i da se izgubi. On je podesniji za mlađe i snažnije ljude, naročito kada se radi o velikim rasama pasa.

Više na Intervet
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree