April 17, 2018 in Uncategorized

Šta je stevija?

 

Stevija (stevia rebaudiana) je biljka iz porodice hrizantema, a njeni listovi su izvor jake i prirodne slatkoće. Srodna je zeljastim biljkama i cvetnicama kao što su zelena salata, kamilica, bela rada, suncokret i hrizantema.

Zaslađivač dobijen preradom ove biljke stevija prirodnog je porekla, bez energetske vrednosti i do 200 puta slađi od šećera, a koristi se za zaslađivanje hrane i napitaka. Za ilustraciju, jedna biljka stevije daje dovoljno slatkoće da se zasladi 30 šoljica kafe.

Zbog mnogobrojnih prednosti, a pre svega prirodnog porekla i jer ne sadrži kalorije, po čemu je jedinstvena među zaslađivačima, našla se u širokoj upotrebi širom sveta. Pogodna je za kuvanje i pečenje jer je stabilna pri izlaganju visokim temperaturama, ne oštećuje zube, ne utiče na regulaciju šećera u krvi i mogu je potpuno bezbedno koristiti odrasli, deca, trudnice i osobe sa dijabetesom. U prodavnicama se proizvodi poreklom iz biljke stevija nalaze u formi tečnosti ili praha.

Idealan je izbor za one koji ne žele da se odreknu slatkog ukusa, već nesmetano uživaju u njemu bez dodatnih kalorija.

Kada listovi biljke stevija dostignu vrhunac slatkoće, beru se i suše. Nakon sušenja, u procesu sličnom onom kod pripreme čaja, suvi listovi stevije se potapaju u vodu kako bi se bi se oslobodila slatka supstanca koja se zatim prečišćava. Kao finalni proizvod dobija se zaslađivač velike čistoće prirodnog porekla.

Evropska agencija za bezbednost hrane 2010. godine ocenila je sigurnost slatke supstance iz lišća biljke stevija i utvrdila preporučljivi dnevni unos – 4 miligrama po kilogramu telesne težine dnevno.

Zaslađivač proizveden od stevije odobren je za upotrebu u Evropskoj uniji u novembru 2011, i prvi je prirodni zaslađivač bez kalorija koji može da koristi cela porodica. Danas se on naširoko koristi i u Japanu i drugim azijskim zemljama, u SAD-u kao i u nekim latinoameričkim zemljama.

U našoj zemlji steviol glikozidi (slatke supstance iz bilje stevija) odobreni su u julu 2013. godine Pravilnikom o prehrambenim aditivima Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije.

Izvor: Stevija
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree