April 16, 2018 in Uncategorized

Stevija sve popularnija u Evropi

Zaslađivači Stevija pojavili su se u oko 1,200 novih proizvoda u Evropi u poslednje dve godine. Sedam stotina od tih 1.200 proizvoda predstavljeni su na tržištu u 2013, objašnjava Olivier du Châtelier, Cargillov direktor sektora za razvoj poslovanja zadužen za proizvod Truvia

Stevia je dobila odobrenje za upotrebu kao zaslađivač u Evropi u 2011, ali u Francuskoj je u upotrebi od 2009.  – Napici su sada lideri kada su u pitanju novi proizvodi, objašnjava Châtelier, i iznose oko 28% od ukupnog broja novih proizvoda.

Većina proizvođača napitaka već su ponudili smanjenje od 30% kada je u pitanju iznos kalorija u proizvodima u kojima se Stevia koristi kao zaslađivač, ali Chatelier kaže da je sada moguće smanjiti iznos kalorija i do 50%, a zadržati isti ukus.

„O tome će se tek pričati sledeće godine,“ kaže on, i dodaje da je proizvod Coke Life sa 50% manje kalorija već predstavljen u Argentini.

Takođe, Cargill je identifikovao ciljnu grupu potrošača koji preferiraju prirodne proizvode, ali su zainteresovani i za smanjeni unos šećera – jasan cilj kada su u pitanju prozvodi koji sadrže zaslađivač Stevia. Tek petina potrošača koristila je proizvode iz ove kategorije pre četiri godine, a danas oni čine gotovo četvrtinu ukupnog broja potrošača u Evropi.

Više na Stetoskopu
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree