April 18, 2018 in Uncategorized

Vrba – prabaka aspirina

snaga_bilja_prijateljLjudi su odavno primetili da labudovi,  kada ih zaboli vrat,  prilaze obali i grickaju grančice vrbe. Životinjska intuicija kada su lekovite biljke u pitanju, još jednom se pokazala  ispravnom. Bela vrba (Salix alba) sadrži salicilna jedinjenja koja ublažavaju bol i koja imaju široku upotrebu u farmaceutskoj industriji.

Drevni antički lekari i naučnici Galen i Dioskorid znali su za lekovitost vrbe. Kora koja se skida u rano proleće sa ovog drveta odličan je lek za ublažavanje bolova i smirivanje upala. Najlekovitija je kora koja se skida sa grana debelih kao ruka. Osušena kora se usitni, preliva hladnom vodom, zagreva do ključanja, kuva pet minuta, pa se poklopi i ostavi da stoji pola sata. Na ovaj način najefikasnije se ekstrahuje salicin, lekoviti sastojak vrbe koji se u organizmu pretvara u salicilnu kiselinu, sredstvo za ublažavanje bolova. Upravo je salicilna kiselina  aktivni sastojak aspirina, najpopularnijeg leka protiv bolova još od 1899. godine. Pored salicina, vrba sadrži i tanine, flavonoide i glikozide.

Vrbova kora, sama ili u kombinaciji sa rastavićem, brezom, koprivom ili listom masline efikasan je lek protiv reumatizma. Ovaj čaj preporučuje se i osobama koje pate od hroničnih bolova u leđima i osteoartritisa.

Vrbova kora u kombinaciji sa matičnjakom i kamilicom upotrebljava se za lečenje glavobolja. U kombinaciji sa zovom ili lincurom, vrbova kora je efikasan narodni lek za spuštanje povišene temperature, protiv groznice i prehlada.

Čaj od vrbove kore pomešan sa divljom dan i noći koristi se za lečenje kožnih bolesti, posebno ekcema. Najbolji rezultati dobijaju se kad se paralelno koristi i melem od nevena.

Vrbovu kora razređuje krv pa se može koristi preventivno protiv moždanog i srčanog udara. Baš iz ovog razloga vrba se ne preporučuje osobama koje imaju čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Deci mlađoj od sedam godina, takođe ne treba davati ovu biljku.

[su_box title=”Vino protiv bolova” box_color=”#c1ef92″ title_color=”#000000″]50 grama suve samlevene vrbove kore prelijte sa 750ml slatkog belog vina (npr. muskat). Dobro zatvorite flašu ili teglu, promućkajte i držite na tamnom i toplom mestu tri nedelje. Nakon tog tremena tečnost pažljivo odlijte pa procedite kroz gazu ili filter papir. Ovo vino efikasno pomaže kod svih vrsta bolova (glavobolja, artritis, menstrualni bol). Pije se u dozi od 30ml jednom do dva puta na dan.[/su_box]

[su_box title=”Čajna mešavina protiv reumatizma” box_color=”#c1ef92″ title_color=”#000000″]Vrbova kora (Salix alba)   100g List masline (Olea europea) 100g Breza (Betula alba)     100g Rastavić (Equisetum arvense) 100g Sve biljke pomešajte pa tri supene kašike smeše prelijte sa 750ml hladne vode. Zagrevate do vrenja, kuvajte 5 minuta i ostavite da se hladi pola sata. Procedite i pijte u toku dana u manjim gutljaima. Čaj se pije mesec dana u kontitnuitetu, pa se pravi pauza sedam dana, a onda se ceo postupak ponavlja.[/su_box]

[su_box title=”Čajna mešavina protiv glavobolje” box_color=”#c1ef92″ title_color=”#000000″]Vrbova kora (Salix alba)  100g Suručica (Filipendula ulmaria) 100g Matičnjak (Melissa officinalis) 50g Suručicu i vrbovu koru pomešajte, pa dve supene kašike smeše prelijte sa 600ml hladne vode, dodajte jednu kafenu kašičicu šećera, zagrevajte do ključanja i kuvajte dva minuta. Skinite sa šporeta dodajte kašiku lista matičnjaka, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana u manjim gutljajima.[/su_box]

Momčilo Antonijević 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree