April 18, 2018 in Uncategorized

ZAŠTO LJUBAV NIJE DOVOLJNA ?

olivera_prijateljMuž i žena stoje u kuhinji i viču jedno na drugo. Svako u sopstvenom umu vrti svoju priču, bez ikakvog kontakta sa onim drugim. Niko nikog ne sluša a kamoli razume… A kada bi samo za  trenutak zastali, pogledali se i postali svesni jedno drugog – drugim rečima, kada bi stupili u KONTAKT – verovatno bi neko od njih dvoje rekao: »Nisam tako mislio. Ono što sam u stvari hteo da kažem je…« I počelo bi da se dešava RAZUMEVANJE.

Zašto nekad ljubav nije dovoljna? Zašto gubimo bliskost i kako možemo da je vratimo? Iako je nije uvek lako primeniti, formula za očuvanje bliskosti je zapravo vrlo jednostavna: BLISKOST = KONTAKT + RAZUMEVANJE

Za KONTAKT bi se moglo reći da je uzajamno držanje pažnje jedne osobe na drugoj, svest jedne osobe o postojanju one druge. Svi imamo iskustva sa uspostavljanjem kontakta. Sa nekim ljudima je neverovatno lako uspostaviti ga. A sa drugima bismo voleli da ga uopšte nemamo. Kako god, kontakt i razumevanje su u neraskidivoj vezi. Ne možemo nekoga navesti da nas razume ukoliko pre toga nismo sa njim uspostavili kontakt. Isto tako, ako se na kontakt ne nadoveže RAZUMEVANJE, on će početi da slabi. Na početku veze obično nema većih problema. Dvoje zaljubljenih popunjavaju  zajedničko provedeno vreme razmenom elementarnih informacija o sebi. Ali ako tokom narednih nekoliko nedelja ne postignu izvestan stepen razumevanja, počinju problemi. Ljubav počinje da slabi a kontakt se gubi. Dakle, nije dovoljno nekoga voleti, treba ga i razumeti. Zapravo, bez istinskog razumevanja, nema ni istinske ljubavi ni prihvatanja. Kako možemo  nekoga prihvatiti ako ga zapravo i ne poznajemo?

Za one koji žele da ojačaju sposobnost da uspostave  kontakt i razumevanje, predlažem DVE VEŽBE:

  1. KONTAKT: Jednostavno sednemo jedno naspram drugog i držimo međusobnu pažnju. To znači da osobi upućujemo pogled koji nije ni pretnja, ni zavođenje, niti bilo šta drugo. Samo pažnja i prihvatanje te osobe. Ljudi na početku imaju poteškoća sa ovim. Sede naspram svog partnera i razmišljaju: »Stidim se. Ne mogu da ga gledam u oči.« Ili imaju socijalnu fasadu pa je njihova pažnja na održavanju sopstvenog osmeha a ne na drugoj osobi. »Kako li izgledam? Baš me interesuje kako izgledam.« Držati pažnju na nekome znači više od jednostavnog sedenja naspram njega. Treba zaista da dosegnemo tu osobu. Naspram nas je druga svesna individua. A ono što treba da uradimo je da ništa ne pričamo, samo da se opustimo i mirno sedimo. Često se desi da osetimo potrebu da se vrpoljimo ili da učinimo nešto drugo čime ćemo privući pažnju te osobe na sebe, ili isplivavaju naše neurotične navike. Ipak, mi ne treba da radimo ništa drugo osim da držimo pažnju na osobi naspram nas.
  1. RAZUMEVANJE: Vežba pažljivog slušanja odlična je za jačanje koncentracije i sposobnosti da razumemo ono što nam osoba naspram nas priča. Dve osobe sednu jedna naspram druge. Prva osoba počinje da priča o sebi, povremeno prekidajući svoju priču pitanjem »Šta sam rekao?«, upućenim osobi koja je sluša. Ova tada ukratko prepriča ono što je upravo čula. Nakon 15 minuta osobe zamene uloge.

Ove vežbe su jednako važne za one koji se tek zbližavaju kao i za one koji žele da obnove oštećene mostove bliskosti.

Autor: Olivera Ptica
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree