April 17, 2018 in Uncategorized

Zaštitite decu od interneta

Zaštita sopstvene dece je odgovornost svakog roditelja. Danas, kad savremena deca odlično plivaju kroz nove tehnologije i znaju kako da koriste internet za pretraživanje, mnogi roditelji brinu da bi njihova deca mogla da postanu žrtve online napasnika. Ipak, nadgledanje dece može biti nezgodno ukoliko oni imaju sopstvene laptop računare ili smart telefone.

Postoji nekoliko pristupa ovom problemu. Pre svega, roditelji bi trebalo da objasne opasnosti svojoj deci:

  • Ukoliko vaša deca znaju da ne bi trebalo da otvaraju vrata strancima, trebalo bi da znaju da ne bi trebalo da daju pristup svojim online ličnim podacima nepoznatim osobama. Takođe bi trebalo da izbegavaju dodavanje nepoznatih ljudi na liste prijatelja. Nalog na internetu može da se lažira.
  • Ako i upoznaju nekog prijatnog preko interneta, ne bi trebalo da idu na uživo upoznavanje bez nadzora. Nikad ne možete znati ko je ta osoba u stvari.
  • Trebalo bi da razmisle pre nego postave lične podatke ili fotografije na internet. Da li stvarno žele da svi to vide?
  • Roditelji bi trebalo da izgrade odnos poverenja sa decom, tako da deca znaju da mogu da vam se obrate kad su u opasnosti ili kad ih neko maltretira.
  • Neki roditelji dozvoljavaju deci da koriste samo kompjuter u dnevnoj sobi. Tako mogu lakše da nadgledaju šta se dešava. To ne znači da ne treba da imate poverenja u svoju decu, ali bi trebalo postaviti neka osnovna pravila u vezi interneta.
  • Deca ne bi trebalo da imaju pristup ličnim informacijama, fajlovima, Facebook nalozima svojih roditelja.
  • Objasnite deci da postoje mnogi virusi i štetni softver na internetu, tako da moraju da vas pitaju kad žele nešto da skinu, instaliraju ili se prijave na neki sajt.
  • Siguran sam da deca ne treba da daju ključeve od kuće strancima; ista logika važi i za lozinke. Niko ne treba da ima pristup toj informaciji.
  • Tinejdžeri teže ka tome da imaju više slobode na internetu. Budite pažljivi kad stavljate zabrane, da ne izazovete kontra efekat.

Zaštitite decu od interneta tako što ćete ih edukovati i informisati, a ne zabranjivati.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree